WHO: Az oltástól nem halt meg senki

2009.11.19. 18:28
A nemzeti egészségügyi hatóságok által hat országban vizsgált halálesetek egyikét sem az új influenza elleni védőoltás okozta, állítja a WHO. További eseteket is vizsgálnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kizárja, hogy az új influenza elleni védőoltás okozta volna 41 ember halálát, akiknek eseteit a nemzeti egészségügyi szakszolgálatok vizsgálták hat országban. Marie-Paule Kieny, a WHO oltóanyag-fejlesztési szolgálatának igazgatója ugyanakkor hozzátette, hogy több újabb haláleset ügyében is folyik vizsgálat.

Nyka Alexander, a WHO szóvivője nem tudta megmondani, hogy jelenleg hány esetben folyik vizsgálat.

Az egészségügyi hatóságok szigorúan ellenőrzik a világszerte millióknak beadott H1N1 elleni védőoltás biztonságosságát.

Az évtizedek óta folyó, biztonságos influenza elleni védőoltásokra való tekintettel a szakemberek nem számítanak gondokra a H1N1 elleni vakcinánál sem, amelyet ugyanúgy gyártanak, mint a szezonális influenza elleni védőoltásokat.

A H1N1 vírus elleni védőoltásnak sincs több mellékhatása, mint a szezonális influenza elleni védőoltásoknak, hangsúlyozta Kieny. Minden tízezer beoltott ember közül csak egy esetben lép fel reakció, és száz reakcióból öt súlyos, tette hozzá.

Az Egyesült Államokban egyesek attól tartanak, hogy az egyik esetleges mellékhatás a Guillain-Barré szindróma nevű betegség (autoimmun, a periferiás - elsősorban a motoros - idegeket érintő gyulladás) lehet, amelyet az 1976-os, a mostanitól erőteljesen különböző sertésinfluenza elleni tömeges védőoltások során regisztráltak.

Kieny szerint kevesebb mint egy tucatnyi feltételezett Guillain-Barré szindrómás megbetegedés követett influenza elleni védőoltást, és ebből is igen kevés köthető a vakcinához. Valamennyi páciens meggyógyult, tette hozzá.

Több európai országban, így Svájcban és Németországban is aggódnak, hogy vajon az alkalmazott adalékanyagok biztonságosak-e. Ezek az adalékanyagok a szervezet immunválaszát gyorsítják, illetve fokozzák a vakcina hatóanyagának hatását, hogy több adagot lehessen belőle előállítani. Az Egyesült Államokban egyetlen adalékanyagokkal ellátott vakcinát sem engedélyeztek eddig, holott Európában általánosan használatosak.

A WHO szerint a terhes nők és krónikus betegségben szenvedők a leginkább veszélyeztetett csoportok az esetleges szövődmények miatt, a szakosított ENSZ-szervezet ezért azt kéri az országoktól, hogy elsődlegesen ők kapják meg a védőoltást.

A WHO adatai szerint több mint 6250 ember halt meg világszerte új influenzában április óta, amióta a H1N1 vírus altípust azonosították.  • Hírek
  • Bankszámla