Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Vádat emeltek egy volt miniszter ellen Bulgáriában

2009.11.20. 17:16
Keményen fellépett a korrupció ellen a július óta hivatalban lévő bolgár kormány: már a negyedik magas rangú kormánytisztviselőt idézték bíróság elé.

Bulgáriában vádat emeltek Nikola Conev volt védelmi miniszter ellen hatalommal való visszaélés címén.

Az ügyészek szerint Nikola Conev döntött több olyan szerződés megkötéséről, amelyek gyaníthatóan előnytelenek voltak a védelmi tárca számára, összesen mintegy 13 millió leva (9,89 millió dollár) kárt okozott a bolgár államnak. Conev az előző, szocialista vezetésű kormány második minisztere, aki ellen vádat emelnek.

Az EU befagyasztotta a támogatásokat

A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép párt a júliusi parlamenti választásokon azzal az ígérettel győzött, hogy felszámolja a széles körben elterjedt korrupciót, amely miatt az Európai Unió befagyasztotta a balkáni országnak járó támogatások egy részét.

A kormánynak jövő júliusig kell visszanyernie az EU bizalmát és megelőznie, hogy további európai támogatástól essen el.

Az ügyészek azzal vádolják Conevet, hogy 2009 elején utasításokat adott előnytelen szerződések megkötésére egy amerikai céggel. A vád szerint az ügylet 12,9 millió leva kárt okozott a bolgár államnak és megfosztotta a légierőt a repülőgépei korszerűsítéséhez szükséges pénztől.

Tagadja a vádakat

Mindemellett a katonai ügyészség hatalommal való visszaéléssel vádolja a volt védelmi tárcavezetőt, mert 1999 és 2000 között, amikor a tárca magas rangú illetékese volt, 427 ezer levától fosztotta meg az államot katonai berendezések beszerzéséről szóló, előnytelen szerződések megkötésével.

Conev tagadja a vádakat. Ha bűnösnek találja a bíróság, akár nyolc évi börtönnel is sújthatják.

Bulgária az új kormány júliusi hivatalba lépése óta ért el némi sikert a korrupció elleni harcban. Augusztusban Valeri Cvetanov volt mezőgazdasági és erdészeti miniszter ellen emeltek vádat hivatali hatalommal való visszaélés címén. Azóta Szergej Sztanisev volt kormányfőt vádolták meg, mert bűnözéssel kapcsolatos titkos dokumentumok tűntek el. Emilia Maszlarova volt szociálpolitikai minisztert hűtlen kezeléssel vádolják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!