Viola
-6 °C
-2 °C

Mutálódott a H1N1 Norvégiában

2009.11.20. 21:31
A H1N1-vírus mutációjára bukkantak a járvány első két norvég halálos áldozatában - jelentette be a genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO). Eközben Walesben öt, H1N1 vírussal fertőzött betegnél tapasztaltak ellenállást a Tamiflu vírusellenes szerrel szemben– közölték kórházi illetékesek.

Norvégiában mutálódott a H1N1 influenzavírus, a járvány első két norvég halálos áldozatában mutációra bukkantak. Ezt követően ottani kutatók több mint hetven súlyos állapotban lévő betegtől vettek mintát, de egyiküknél sem mutatták ki a vírus mutáns változatát, ami azt jelenti, hogy az új vírusváltozat még nem terjedhetett el az északi országban.

Az új változat továbbra is érzékeny a H1N1 elleni készítményekre. A kórokozóval szemben a jelenleg forgalomban lévő vakcinák is hatásos védelmet nyújtanak - hangsúlyozza a WHO.

A vírus hasonló mutációját már más országokban is kimutatták, az első esetről még áprilisban érkezett jelentés. A norvégiai változatot korábban már Brazíliában, az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Mexikóban és Ukrajnában is kimutatták.

Az eddigi adatok szerint a vírusmutáció spontán, elszórtan jelentkezik. A betegek között nem mutatható ki kapcsolat, illetve a mutáns változat sem okozott további fertőzéseket.

Walesben is helyzet van

Walesben öt, új influenzával fertőzött betegnél tapasztaltak orvosok ellenállást a Tamiflu vírusellenes szerrel szemben. A betegeket, akik egyéb súlyos járulékos egészségügyi problémáktól is szenvednek, Cardiffban, a Walesi Egyetemi Kórházban ápolják.

Hárman feltehetően magában a kórházban fertőződtek meg - közölte a régió közegészségügyi osztálya (NPHS). A BBC szerint vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy a három pácienst olyan vírustörzs fertőzte-e meg, amely ellenáll a Roche svájci gyógyszergyár Tamiflu nevű szerének. Ha ez bebizonyosodna, a BBC szerint ez lenne az első eset, hogy a vírus Tamiflunak ellenálló altípusa emberről emberre terjedne.

Több, Tamiflu-rezisztens esetet jegyeztek már fel Európában és a világ más részein, de azt még nem bizonyították be, hogy emberről embere terjedt volna a gyógyszerrel szemben ellenálló vírus.

Az öt beteg közül kettő gyógyultan elhagyta a kórházat. Három társukat még mindig kórházban ápolják, más vírusellenes gyógyszerekkel. Egyikük állapota súlyos. A kórházban különleges biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.

"A Tamiflu-rezisztens A vírus megjelenése nem meglepetés azon betegek körében, akik súlyos járulékos betegségekben szenvednek és gyenge az immunrendszerük" - mondta Roland Salmon, az NPHS fertőző betegségek felügyeleti központjának igazgatója. "A konkrét esetben az ellenálló vírus altípus nem tűnik súlyosabbnak, mint az április óta fertőző vírus" - tette hozzá.

Nagy-Britannia az új vírussal leginkább fertőzött európai ország. Hetente mintegy 50 ezer új esetet jelentenek, eddig összesen mintegy száz ember halt meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!