István, Vajk
19 °C
33 °C

Járvány Ukrajnában: 362 halott

2009.11.21. 15:22 Módosítva: 2009-11-21 15:23:47
Több mint másfélmillióan betegedtek meg azóta, hogy október 29-én járványhelyzetet hirdettek az országban. Kárpátalján az újabb megbetegedések számának visszaesése miatt hétfőtől részben megszüntetik az egészségügyi zárlatot.

Ukrajnában az utolsó adatok szerint összesen 1 millió 575 ezer 202-en betegedtek meg influenzaszerű tünetekkel azóta, hogy október 29-én járványhelyzetet hirdettek az országban. Csak az elmúlt 24 órában hét szövődményes halálesetet - köztük két várandós nő halálát - regisztráltak, ezzel együtt 362-re nőtt a hatóságok által hivatalosan még mindig nem azonosított fertőzés áldozatainak száma.

Az elmúlt egy napban 36 ezer újabb megbetegedést regisztráltak, átlag ezer ember kapta el a vírust mindegyik ukrajnai megyében pénteken. A Magyarországgal szomszédos Kárpátalja megyében 1109 új esetet jelentettek pénteken, és itt halt meg az egyik kismama. Vele együtt a kárpátaljai halálesetek száma elérte a 10-et.

A kárpátaljai egészségügyi hatóságok az újabb megbetegedések számának visszaesése miatt úgy döntöttek, hogy jövő héttől szakaszosan feloldják az egészségügyi kényszerzárlatot az oktatási és egyéb közösségi intézményekben. Hétfőtől a beregszászi, a nagybereznai és a volóci járásban szüntetik meg a karantént. A hét közepétől pedig - két járást kivéve - már az egész megyében visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba.

Gyulladásgátló gyógyszereket tiltottak be

Az ukrán Egészségügyi Minisztérium farmakológiai központja azonnali hatállyal betiltotta a nimesulid hatóanyagú láz- és gyulladáscsökkentő készítmények ukrajnai forgalmazását, miután bebizonyosodott, hogy más - elsősorban paracetamol tartalmú - gyógyszerek együttes alkalmazása esetében a nimesulid hatóanyag súlyos májkárosodást okoz.

Mindez azért is fontos most Ukrajában, mert a járvány kitörése óta keletkezett gyógyszerhiány miatt a pánikba esett betegek szinte bármit beszednek.

A tárca utasította a gyógyászati készítmények minőségellenőrzésével foglalkozó állami felügyeletet, hogy az egész ország területén vonja vissza a szóban forgó gyógyszereket. Franciaország, Spanyolország, Törökország és Írország már évekkel ezelőtt betiltotta az ilyen készítmények forgalmazását.

Magyarországon Mesulid néven mind a napig kapható ilyen hatóanyagú készítmény. A vényköteles szert elsősorban akut fájdalom, gyulladással járó, fájdalmas ízületi betegségek és egyes menstruációs panaszok esetében alkalmazzák. A gyógyszertájékoztató szerint a nemkívánatos hatásai nagyon ritkák, a májműködési rendellenességre azt írja: "leggyakrabban átmenetiek."

A Mesulid mellékhatásai között szerepel máj-, és epebetegség (ám nagyon ritka 1:10 000-hez arányú előfordulási gyakorisággal), illetve májgyulladás (hepatitis), gyors lefolyású májgyulladás és epepangás.