Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Járvány Ukrajnában: 362 halott

2009.11.21. 15:22 Módosítva: 2009-11-21 15:23:47
Több mint másfélmillióan betegedtek meg azóta, hogy október 29-én járványhelyzetet hirdettek az országban. Kárpátalján az újabb megbetegedések számának visszaesése miatt hétfőtől részben megszüntetik az egészségügyi zárlatot.

Ukrajnában az utolsó adatok szerint összesen 1 millió 575 ezer 202-en betegedtek meg influenzaszerű tünetekkel azóta, hogy október 29-én járványhelyzetet hirdettek az országban. Csak az elmúlt 24 órában hét szövődményes halálesetet - köztük két várandós nő halálát - regisztráltak, ezzel együtt 362-re nőtt a hatóságok által hivatalosan még mindig nem azonosított fertőzés áldozatainak száma.

Az elmúlt egy napban 36 ezer újabb megbetegedést regisztráltak, átlag ezer ember kapta el a vírust mindegyik ukrajnai megyében pénteken. A Magyarországgal szomszédos Kárpátalja megyében 1109 új esetet jelentettek pénteken, és itt halt meg az egyik kismama. Vele együtt a kárpátaljai halálesetek száma elérte a 10-et.

A kárpátaljai egészségügyi hatóságok az újabb megbetegedések számának visszaesése miatt úgy döntöttek, hogy jövő héttől szakaszosan feloldják az egészségügyi kényszerzárlatot az oktatási és egyéb közösségi intézményekben. Hétfőtől a beregszászi, a nagybereznai és a volóci járásban szüntetik meg a karantént. A hét közepétől pedig - két járást kivéve - már az egész megyében visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba.

Gyulladásgátló gyógyszereket tiltottak be

Az ukrán Egészségügyi Minisztérium farmakológiai központja azonnali hatállyal betiltotta a nimesulid hatóanyagú láz- és gyulladáscsökkentő készítmények ukrajnai forgalmazását, miután bebizonyosodott, hogy más - elsősorban paracetamol tartalmú - gyógyszerek együttes alkalmazása esetében a nimesulid hatóanyag súlyos májkárosodást okoz.

Mindez azért is fontos most Ukrajában, mert a járvány kitörése óta keletkezett gyógyszerhiány miatt a pánikba esett betegek szinte bármit beszednek.

A tárca utasította a gyógyászati készítmények minőségellenőrzésével foglalkozó állami felügyeletet, hogy az egész ország területén vonja vissza a szóban forgó gyógyszereket. Franciaország, Spanyolország, Törökország és Írország már évekkel ezelőtt betiltotta az ilyen készítmények forgalmazását.

Magyarországon Mesulid néven mind a napig kapható ilyen hatóanyagú készítmény. A vényköteles szert elsősorban akut fájdalom, gyulladással járó, fájdalmas ízületi betegségek és egyes menstruációs panaszok esetében alkalmazzák. A gyógyszertájékoztató szerint a nemkívánatos hatásai nagyon ritkák, a májműködési rendellenességre azt írja: "leggyakrabban átmenetiek."

A Mesulid mellékhatásai között szerepel máj-, és epebetegség (ám nagyon ritka 1:10 000-hez arányú előfordulási gyakorisággal), illetve májgyulladás (hepatitis), gyors lefolyású májgyulladás és epepangás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?