Valér
-2 °C
0 °C

Riadókészültségbe helyezték a kolumbiai hadsereget

2009.11.21. 08:02
Két gyalogos átkelőhelyet is felszámolt Venezuela a két ország határán, mivel szerintük ezeket csempészek használják.

A legmagasabb fokú riadókészültségbe helyezték a kolumbiai hadsereget, hogy kivédhessen az ország ellen irányuló bármiféle támadást, jelentette be Gabriel Silva védelmi miniszter.

Silva helyi idő szerint péntek este, a kolumbiai nemzetbiztonsági tanács ülése után kiadott közleményében számolt be az intézkedésről.

Ennek előzménye, hogy a szomszédos Venezuela előző nap felszámolt két gyalogos átkelőhelyet a két ország határán. Venezuela ezt azzal indokolta, hogy az átkelők jogtalanul működtek és csempészek használták azokat. Kolumbia viszont úgy véli, Venezuela ezzel megsérti - a genfi egyezményeket magába foglaló - a humanitárius nemzetközi jogot.

Silva közleményében megjegyezte: a kolumbiai vezetésnek tudomása van arról, hogy provokatív szándékú fegyveresek állomásoznak a határ venezuelai oldalán.

A két ország viszonya idén júliusban ismét válságosra fordult. Hugo Chávez venezuelai elnök - az Egyesült Államok kérlelhetetlen bírálója, a baloldali latin-amerikai államfők vezéralakja - felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat Kolumbiával, tiltakozásul amiatt, hogy ez utóbbi olyan szerződést írt alá az Egyesült Államokkal, amelynek értelmében az amerikai hadsereg legalább hét kolumbiai támaszpontot használhat.

Venezuela attól tart, hogy az amerikai fegyveres erők e támaszpontokról kiindulva támadást intézhetnek ellene.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!