Tekla
8 °C
20 °C

Ezer embert evakuáltak egy vulkánkitörés miatt

2009.11.22. 08:19
Ezer embert kellett kimenekíteni szombaton a dél-kolumbiai Galeras vulkán körüli területekről miután helyi idő szerint péntek este kitört a tűzhányó. A hatóságok a legmagasabb, vörös riasztást adták ki, amit csak akkor tesznek meg, ha egy vulkánkitörés veszélyezteti a környező településeket, vagy ha újabb kitöréstől tartanak.

Amennyiben a vörös riasztás érvényben marad, a hatóságok még kilencezer embert kényszeríthetnek arra, hogy hagyják el a tűzhányó közelében található otthonaikat és költözzenek ideiglenes menhelyre.

A dél-amerikai ország legaktívabb vulkánja, a Galeras helyi idő szerint péntek este 8 óra 37 perckor tört ki. Hamuval borította be a környező területeket, senki sem sérült meg.

A 4270 méter magas tűzhányón kilenc ember - köztük hat tudós - vesztette életét 1993-ban, amikor leereszkedtek a kráterbe, hogy mintát vegyenek a vulkán belsejéből szivárgó gázokból. Az addig nyugvó Galeras 2004-ben újra működni kezdett, és évente körülbelül 19 kisebb-nagyobb földrengést okoz a térségben.

Közben a hatóságok figyelik az Andok egy másik, közeli vulkánját a Huilát is, amely az utóbbi hetekben szintén mozgolódni kezdett. Tavaly tíz ember vesztette életét, amikor az 5363 méter magas tűzhányó egy évvel ezelőtt utoljára kitört.