Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Ezer embert evakuáltak egy vulkánkitörés miatt

2009.11.22. 08:19
Ezer embert kellett kimenekíteni szombaton a dél-kolumbiai Galeras vulkán körüli területekről miután helyi idő szerint péntek este kitört a tűzhányó. A hatóságok a legmagasabb, vörös riasztást adták ki, amit csak akkor tesznek meg, ha egy vulkánkitörés veszélyezteti a környező településeket, vagy ha újabb kitöréstől tartanak.

Amennyiben a vörös riasztás érvényben marad, a hatóságok még kilencezer embert kényszeríthetnek arra, hogy hagyják el a tűzhányó közelében található otthonaikat és költözzenek ideiglenes menhelyre.

A dél-amerikai ország legaktívabb vulkánja, a Galeras helyi idő szerint péntek este 8 óra 37 perckor tört ki. Hamuval borította be a környező területeket, senki sem sérült meg.

A 4270 méter magas tűzhányón kilenc ember - köztük hat tudós - vesztette életét 1993-ban, amikor leereszkedtek a kráterbe, hogy mintát vegyenek a vulkán belsejéből szivárgó gázokból. Az addig nyugvó Galeras 2004-ben újra működni kezdett, és évente körülbelül 19 kisebb-nagyobb földrengést okoz a térségben.

Közben a hatóságok figyelik az Andok egy másik, közeli vulkánját a Huilát is, amely az utóbbi hetekben szintén mozgolódni kezdett. Tavaly tíz ember vesztette életét, amikor az 5363 méter magas tűzhányó egy évvel ezelőtt utoljára kitört.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!