Ödön
1 °C
11 °C

Fizet a Scotland Yard a lelőtt brazil családjának

Kártérítést fizet a brit rendőrség a négy éve, ártatlanul lelőtt brazíliai fiatalember családjának. Erről állapodott meg hétfőn a rendőrség és a fiatalember családja. Konkrét összeget nem közöltek.

Az áldozatot, Jean Charles de Menezest 2005-ben a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának nyomozói öngyilkos merénylőnek nézték, ezért lelőtték, két héttel azután, hogy Londonban terroristák robbantásos merényletet követtek el tömegközlekedési járműveken.

A brit főváros elleni támadásokban 56-an haltak meg 2005. júliusában.Az áldozat hozzátartozói és a Scotland Yard közös közleménye szerint Jean Charles de Menezes családja "örömmel vette tudomásul, hogy a kártérítési csomagban sikerült megállapodni, amelynek eredményeképp maguk mögött hagyhatják végre a történteket, és újra visszatérhetnek saját életükhöz". A brit rendőrség munkatársa John Stephenson hétfőn ismételten bocsánatot kért Menezes haláláért.

A megállapodás összegét nem közölték. Azt azonban igen, hogy további részleteket nem is fognak elárulni a kártérítési megegyezésről. A brit Daily Mail napilap információi szerint 100 ezer fontról, azaz csaknem 30 millió forintról lehet szó.

Jean Charles de Menezest 2005. július 22-én, a London ellen megkísérelt második - sikertelen - robbantásos merénylet után egy nappal lőtték agyon a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának nyomozói, akik azt hitték, hogy a fiatalember öngyilkos merényletre készül. Az akkori rendőrségi beszámoló szerint a 27 éves brazil egy olyan házból lépett ki, amelyet az osztag éppen figyelt. Menezes állítólag nem állt meg a rendőrök felszólítására, hanem berohant a dél-londoni Stockwell metróállomásra, és egy éppen indulni készülő szerelvény egyik kocsijában próbált elrejtőzni. Az üldöző rendőrök utolérték, és egyikük hétszer fejbe lőtte.

A Scotland Yard annak idején 24 órán át ragaszkodott ahhoz az első bejelentéshez, hogy de Menezesnek köze volt a londoni merényletekhez, de aztán ez a teória tarthatatlanná vált, és a londoni rendőrség beismerte a tragikus tévedést. A rendőr úgy fogalmazott később, egyik bírósági meghallgatásán - amelyen jelen volt az áldozat anyja -, hogy egész életén át fogja hurcolni magában szörnyű tévedésének emlékét. "Őszinte részvétemet nyilvánítom a családnak, nagyon, nagyon tiszteletteljesen szeretném kifejezni ezt nekik." - mondta a rendőr, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?