István, Vajk
19 °C
33 °C

Rühellték az amerikaiakat a britek Irakban

2009.11.23. 07:18 Módosítva: 2009-11-23 07:19:47
Meglehetősen ellenséges volt a viszony a brit és az amerikai parancsnokok között Irakban a háború kezdetén.

Ellenséges viszony alakult ki Irakban a háború elején a magas rangú amerikai és brit parancsnokok között, derül ki titkos londoni kormányzati dokumentumokból, amelyeket kiszivárogtattak a Daily Telegraphnak a napilap hétfői száma szerint.

J.K. Tanner ezredes, az iraki brit erők vezérkari főnöke úgy jellemezte amerikai kollégáit, mint "Mars-lakók gyülekezetét", olyan parancsnokokét, "akiktől idegen a párbeszéd". "Annak ellenére, hogy kapcsolatunk mindig különleges volt, úgy gondolom, nem bántak velünk másképp, mint a portugálokkal" - mondta a tábornok a két ország történelmi kapcsolatára utalva.

Tanner főnöke, az iraki brit erők főparancsnoka, Andrew Stewart vezérőrnagy pedig így vallott: "nagyon sok időt kellett azzal töltenie, hogy kikerülje vagy elhárítsa amerikai feletteseinek utasításait".

Állításaik azokban az interjúkban szerepelnek, amelyeket a brit védelmi minisztérium készített velük, miután hazatértek az arab országból a háború első évének letelte után.

Nagy-Britanniában kedden kezd közmeghallgatásokat az iraki háborúba való brit belépést vizsgáló bizottság. A harcban elesett több brit katona hozzátartozója ugyanis azzal vádolja Tony Blair volt miniszterelnököt, hogy törvénytelen háborúba vitte az országot, és becsapta a brit közvéleményt.