Natália
1 °C
7 °C

Száz fegyveres mészárolt egy kampányrendezvényen

2009.11.23. 21:26 Módosítva: 2009-11-23 21:38:35
Legalább huszonegy politikai szereplőt és újságírót gyilkolt meg egy paramilitáris különítmény a Fülöp-szigeteken. A sajtót a 2010-es kormányzósági választás egyik jelöltjének bejelentkezése kapcsán hívták össze Mindanao sziget egyik városában, amikor fegyveresek állították meg konvojukat, majd elrabolták őket.

Véres terrorakcióval indult a kormányzósági választás kampánya a Fülöp-szigetek legdélibb nagy szigetén. Maguindanaoóban a város polgármesterének kormányzó posztért való indulásának bejelentésére hívták össze a sajtót, amikor száz fegyveres körbevette és elhurcolta az esemény résztvevőit, majd kivégezte a körülbelül negyven fő csoport legalább 21 tagját.

A kivégezettek közül legalább 12-en újságírók voltak. A hírügynökségi jelentések szerint a környező hegyekben megtalált holttestek egy része fej nélkül került elő. Az áldozatok közül 13 nő volt. Őket haláluk előtt megerőszakolták, megkínozták. A lemészároltak között volt a kormányzósági jelölt, Ismael Mangudadatu felesége és egyik nővére. Az eltűntek után megindult megindult a keresés.

Az elnök, Gloria Arroyo tanácsadója az ország történetében példátlanul kegyetlen vérontásnak minősítette az akciót. A Fülöp-szigeteki választásokat pedig gyakran kíséri erőszak. Kezdeményezték a rendkívüli állapot elrendelését a térségben. Az elnök bejelentette, hogy minden eszközt bevetnek a gyilkosok megtalálásért.

Ismael Mangudadatu jelenleg a város polgármesteri posztját tölti be. A terv szerint ő lett volna a kihívója Datu Andal Ampatuannak, az egyik helyi klán vezetőjének a kormányzóságért vívott küzdelemben.

A polgármester – bár meghirdették – nem vett részt kampányeseményen, amikor támogatóinak három járművét megállították, és a bennülőket elrabolták. Mangudadatu elmondta, hogy felesége röviddel a támadás előtt felhívta telefonon, így vonalban volt, amikor a száz egyenruhás megállította a konvojukat, majd a vonal megszakadt.

Az Újságírók Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet szerint az újságírás történetében még soha nem érte ekkora veszteség a médiát egyetlen nap alatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?