Vilhelmina
11 °C
28 °C

Száz fegyveres mészárolt egy kampányrendezvényen

2009.11.23. 21:26 Módosítva: 2009-11-23 21:38:35
Legalább huszonegy politikai szereplőt és újságírót gyilkolt meg egy paramilitáris különítmény a Fülöp-szigeteken. A sajtót a 2010-es kormányzósági választás egyik jelöltjének bejelentkezése kapcsán hívták össze Mindanao sziget egyik városában, amikor fegyveresek állították meg konvojukat, majd elrabolták őket.

Véres terrorakcióval indult a kormányzósági választás kampánya a Fülöp-szigetek legdélibb nagy szigetén. Maguindanaoóban a város polgármesterének kormányzó posztért való indulásának bejelentésére hívták össze a sajtót, amikor száz fegyveres körbevette és elhurcolta az esemény résztvevőit, majd kivégezte a körülbelül negyven fő csoport legalább 21 tagját.

A kivégezettek közül legalább 12-en újságírók voltak. A hírügynökségi jelentések szerint a környező hegyekben megtalált holttestek egy része fej nélkül került elő. Az áldozatok közül 13 nő volt. Őket haláluk előtt megerőszakolták, megkínozták. A lemészároltak között volt a kormányzósági jelölt, Ismael Mangudadatu felesége és egyik nővére. Az eltűntek után megindult megindult a keresés.

Az elnök, Gloria Arroyo tanácsadója az ország történetében példátlanul kegyetlen vérontásnak minősítette az akciót. A Fülöp-szigeteki választásokat pedig gyakran kíséri erőszak. Kezdeményezték a rendkívüli állapot elrendelését a térségben. Az elnök bejelentette, hogy minden eszközt bevetnek a gyilkosok megtalálásért.

Ismael Mangudadatu jelenleg a város polgármesteri posztját tölti be. A terv szerint ő lett volna a kihívója Datu Andal Ampatuannak, az egyik helyi klán vezetőjének a kormányzóságért vívott küzdelemben.

A polgármester – bár meghirdették – nem vett részt kampányeseményen, amikor támogatóinak három járművét megállították, és a bennülőket elrabolták. Mangudadatu elmondta, hogy felesége röviddel a támadás előtt felhívta telefonon, így vonalban volt, amikor a száz egyenruhás megállította a konvojukat, majd a vonal megszakadt.

Az Újságírók Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet szerint az újságírás történetében még soha nem érte ekkora veszteség a médiát egyetlen nap alatt.