Valér
-2 °C
0 °C

Az ebédszünetről vitatkoznak az olaszok

2009.11.24. 19:46 Módosítva: 2009-11-24 19:59:56
Az olaszok hevesen tiltakoztak Gianfranco Rotondi, a kormányprogram végrehajtásáért felelős tárca nélküli miniszter kijelentése ellen, aki szerint az ebédszünetek ártanak a gazdaságnak, ezért jobb lenne egyszerűen kihagyni őket.

Gianfranco Rotondi hétfőn állt elő a javaslattal, mert szerinte "az ebédszünet megtöri a munkát, és olyan szertartás, amely az egész országot megállásra kényszeríti". A megnyilvánulás óriási felháborodást váltott ki egész Olaszországban.

Az olasz tévécsatornák és napilapok által megkérdezett olaszok többsége is ellenezte, hogy eltöröljék a dolgozók ebédszünetét. "Ha már itt tartunk, akkor miért is nem töröljük el egyúttal az alvás csökött rituáléját is?!" -jegyezte meg a Corriere della Sera című lap hasábjain a legnagyobb olasz munkás-szakszervezet egyik vezetője, Carlo Podda.

"Az ebédszünet szinkronba hozza a napi életritmusunkat. Ezért hiba lenne megakasztani a gépezetet azzal, hogy hosszan böjtölünk" - mondta Giuseppe Fatati, egy táplálkozással foglalkozó szakember az Il Messaggero-nak. A professzor hozzátette: "Nem éheztethetjük az agyunkat, hiszen annak energiára van szüksége ahhoz, hogy fenntartsuk a koncentrációnkat és termelékenységünket".

Rotondi ezek hatására később tisztázta: sohasem javasolta azt, hogy töröljék el az ebédet. "Csak azt mondtam, hogy az enyémet húsz éve kihagyom. A dolgozóknak kell kiválasztaniuk a számukra ideális megoldást" - mondta a védekező miniszter. Azt ugyanakkor támogatná, hogy bezárják a parlament menzáját, mondván: "túl sokba kerül a fenntartása, és csak meghíznak tőle a képviselők".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!