Megkezdődött a lengyel elnökök pere

2009.11.24. 17:36
Varsóban megkezdődött a Lech Kaczynski elleni per, amelyet a volt lengyel elnök, Lech Walesa indított, mert második hivatali utódja, Kaczynski nyilvánosan azt állította róla, hogy a kommunista rendszer ügynöke volt.

Lech Walesa bocsánatkérést és 100 ezer zloty (6,7 millió forint) kártérítést követel a jelenlegi államfőtől. Kaczynski 2008-ban azzal vádolta meg a Szolidaritás szakszervezet Nobel-békedíjas alapítóját, hogy Bolek fedőnéven a hetvenes évek elején a kommunista titkosrendőrség informátora volt.

A per első napján egyikük sem jelent meg a tárgyalóteremben. Walesa azért maradt távol, mert az alperes nem jelent meg: "Meg voltam győződve arról, lesz legalább annyi bátorsága, hogy magyarázatot adjon" - mondta a TOK FM rádiónak.

Kaczynski ügyvédje, aki szerint egy hivatalban lévő elnök ügyében csak az állambíróság járhat el, kétségbe vonta a varsói körzeti bíróság illetékességét. Walesa ügyvédje szerint viszont az ügy nem érint államfői kötelezettségeket, ezért éppen a körzeti bíróság a megfelelő fórum.

A bíró december 18-ra napolta el a tárgyalást.

A Walesa elleni vád egyébként már jó ideje visszatérő téma a lengyel sajtóban, és több történész is látott összefüggést Bolek és Walesa között, aki azonban nemcsak cáfolta állítólagos ügynökmúltját, de bejelentette azt is, hogy tiltakozásul visszaadja valamennyi kitüntetését, sőt elköltözik hazájából, ha a vádaskodók büntetlenek maradnak.