Jenő
-3 °C
6 °C

Jacques Chirac rasszista botrányba keveredett

2009.11.24. 11:33
„Hová való” – kérdezte a volt francia elnök egy sötét bőrű férfitól könyvturnéján. „Lormont-ba” – felelte a férfi. „Szerintem nem egészen onnan jött” – viccelődött Chirac a távozása után. Az esetet kamerák rögzítették.

Rasszista kijelentést tett könyvturnéján Jacques Chirac. A volt francia államfő memoárját népszerüsítendő járt Bordeuy-ban, ahol egy sötétbőrű férfi közös fotózásra kérte fel.

A fényképezkedés alatt Chirac megkérdezte, hogy honnan jött, amire a férfi azt felelte, Lormont-ból. Chirac bizalmasa és egykori miniszterelnöke, Alain Juppé gyorsan felvilágosította az elnököt, hogy Lormont egy közeli falu.

Miután a férfi távozott, Chirac azt mondta Juppénak: „Szerintem nem egészen onnan jött. Úgy értem, nem ott született.” A mondatot tévékamerák is rögzítették, egy népszerű tévéműsor be is mutatta.

A sajtó megbocsátó Chirackal, a legtöbb lap „nyelvbotlásként” írják le az esetet, bár a két mondatnyi nyelvbotlások viszonylag ritkák.

A kommentárok egy másik része szigorúbb, ők Brice Hortefeux belügyminiszter elszólásához hasonlítják az esetet, aki két hónapja egy arab származású férfival pózolt a kamerák előtt, és azt találta mondani, hogy „egynek [arabnak] mindig lennie kell. Ha egy van, az rendben van. Ha többen vannak, akkor az már probléma.” Az ő lemondását egyöntetűen követeli a sajtó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?