Viola
-6 °C
-2 °C

Több a gyűlöletbűn az USA-ban

2009.11.24. 17:25
Az Egyesült Államokban több volt tavaly a gyűlöletből elkövetett bűncselekmény, mint 2007-ben, különösen a feketék és a különböző vallási csoportok elleni támadások száma növekedett - jelentette a CBS News a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) adataira hivatkozva.

Az előítélet-alapú bűncselekmények - ahogy Amerikában nevezik az ilyen eseteket - 51,3 százaléka faji alapú volt. Az ilyen támadások 72,6 százalékát feketék, 17,3 százalékát fehérek ellen követték el. Előbbi esetek száma 8 százalékkal 2876-ra nőtt.

Jogvédő csoportok rámutattak: az első fekete elnök megválasztása, valamint a heves érzelmeket kiváltó abortuszvita és a melegek házasságának kérdése döntő mértékben hozzájárult a helyzet romlásához. Ugyancsak szerepet játszott, hogy a gazdasági válság miatt több olyan támadás volt, amely bűnbakkeresésen alapult.

Célkeresztben a meleg férfiak

A gyűlöletből elkövetett bűncselekmények 19,5 százalékában az áldozatok vallása, 16,7 százalékában szexuális orientációja játszott szerepet. Az elkövetők 11,5 százaléka esetében az indítékot az etnikai vagy nemzeti származás szolgáltatta.

A szexuális alapú bűncselekményeknél - amelyek száma 3 százalékkal 1297-re nőtt - a legtöbb áldozat, 58,6 százalék homoszexuális férfi volt. A zsidóellenes támadások aránya a vallási előítéletek miatt végrehajtott bűncselekmények között 67 százalékot képviselt, a muszlimok elleni támadások 7,7 százalékot tettek ki.

Az FBI nyilvántartása szerint a legtöbb gyűlöletből elkövetett bűncselekményre lakásokban vagy azok közelében (31,9 százalék), autópályákon, utakon és utcákon (17,4 százalék), valamint iskolákban (11,7 százalék) került sor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!