Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bajnai is aggódik a kárpátaljai tankönyvekért

2009.11.25. 13:13

Bajnai Gordon miniszterelnök levélben fordult ukrán kollégájához, Julija Timosenkohoz, amelyben mély aggodalmát fejezte ki a kárpátaljai magyarság kisebbségi jogait csorbító ukrajnai tankönyvbotrány kapcsán. Szollár Domokos kormányszóvivő azt mondta: a kormányfő bízik abban, hogy az ukrán oktatási rendeleteket módosítják, vagy felülvizsgálják.

A kormányszóvivő emlékeztetett: az ukrán oktatási minisztérium nem rendelte meg a mintegy 100 kárpátaljai magyar iskola számára szükséges tankönyvek magyar fordítását a 2010/2011-es tanévre.

E lépés miatt nagy a valószínűsége annak, hogy tankönyv nélkül maradnak a tanintézetek 10. osztályai, ezzel pedig jelentősen csorbulhatnak az ott élő magyar kisebbségek oktatási, emberi jogai is - fogalmazott Szollár.

A magyar kormány már többször kifejezte aggályát az ukrán oktatási rendeletek miatt; a rendeletmódosítások súlyosan sértik a kárpátaljai magyarság esélyegyenlőségi, alapvető emberi, kisebbség jogait, hosszú távon pedig a magyar identitás megőrzését.