Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Bajnai is aggódik a kárpátaljai tankönyvekért

2009.11.25. 13:13

Bajnai Gordon miniszterelnök levélben fordult ukrán kollégájához, Julija Timosenkohoz, amelyben mély aggodalmát fejezte ki a kárpátaljai magyarság kisebbségi jogait csorbító ukrajnai tankönyvbotrány kapcsán. Szollár Domokos kormányszóvivő azt mondta: a kormányfő bízik abban, hogy az ukrán oktatási rendeleteket módosítják, vagy felülvizsgálják.

A kormányszóvivő emlékeztetett: az ukrán oktatási minisztérium nem rendelte meg a mintegy 100 kárpátaljai magyar iskola számára szükséges tankönyvek magyar fordítását a 2010/2011-es tanévre.

E lépés miatt nagy a valószínűsége annak, hogy tankönyv nélkül maradnak a tanintézetek 10. osztályai, ezzel pedig jelentősen csorbulhatnak az ott élő magyar kisebbségek oktatási, emberi jogai is - fogalmazott Szollár.

A magyar kormány már többször kifejezte aggályát az ukrán oktatási rendeletek miatt; a rendeletmódosítások súlyosan sértik a kárpátaljai magyarság esélyegyenlőségi, alapvető emberi, kisebbség jogait, hosszú távon pedig a magyar identitás megőrzését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!