Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Kémfészek az orosz NATO-nagykövetség?

2009.11.25. 21:59 Módosítva: 2009-11-25 21:59:05
A NATO mellett működő orosz képviselet vezetője, Dmitrij Rogozin szerdán megkérdőjelezte és viccesnek találta a The Economist című brit hetilap legutóbbi számában megjelent írást, amely szerint az általa vezetett nagykövetség valójában kémfészek.

"Azonnal írtam a hetilap főszerkesztőjének" - jelentette ki Rogozin újságírók előtt, hangsúlyozva, hogy az utóbbi neve nem publikus.

"A magát The Economistnak nevező magazin jobban tenné, ha nevet változtatna és átkeresztelné magát James Bond magazinra" - tette hozzá, majd mosolyogva megjegyezte, hogy ezután nem olvassa a hetilapot még gazdasági kérdések kapcsán sem.

"Elvben a NATO mellé akkreditált orosz diplomatákat szívesen látják. A valóság ennél zavarosabb" - írta múlt csütörtöki számában a hetilap az Amerika, Európa és Oroszország közötti "új európai egyensúlyt" elemző írásában.

"Több mint egy évtizede az orosz katonatisztek teljes bizalommal közlekedhettek a NATO brüsszeli központjának labirintusában, akárcsak a többi partnerország, mint például Svédország, Finnország vagy Málta képviselői"  - írja a The Economist.

"A valóságban viszont az orosz képviselet telis tele van kémekkel" - írta a lap egy diplomatára hivatkozva, s emlékeztetve arra a minapi esetre, amikor orosz katonatisztek azonosító kitűzőjüket elrejtve akartak részt venni egy belső NATO-tanácskozáson. A szövetségnek emiatt őrséget kellett felállítania a hasonló tanácskozások bejáratánál. James Apparthurai NATO-szóvivő nem kívánta az esetet kommentálni.

2009 áprilisában a NATO kémkedés miatt kiutasított két orosz diplomatát, s februárban szintén Moszkva számára való kémkedés miatt ítéltek el egy volt észt magas rangú külügyi illetékest.

Oroszország és a NATO a történtek ellenére az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) képviselőjének Brüsszelbe küldéséről tárgyal a terrorellenes együttműködés elősegítése érdekében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?