Jenő
-3 °C
6 °C

A Vatikán nem akar bulikat az elhagyott templomokban

2009.11.26. 17:23
A Vatikán nem akarja, hogy éjszakai szórakozóhely legyen az elhagyott templomokból. Ha ezek az épületek különösebb művészi értéket nem képviselnek, inkább bontsák le vagy adják el ezeket.

Eladhatóak vagy lebonthatóak a hívek által nem látogatott templomok, de nem alakíthatóak át éjszakai szórakozóhellyé, mint például Magyarországon, közölte csütörtökön a Vatikán kulturális minisztere.

Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke Vatikánvárosban újságíróknak elmondta, tekintettel a hívek számának csökkenésére - amely szerinte Róma központjában is megfigyelhető - a különösebb művészi értéket nem képviselő és csak túl drágán felújítható templomok eladhatóak vagy lebonthatóak.

Ravasi megjegyezte, hogy a Vatikán erre nem adott általános érvényű irányelveket, minden esetben egyedi döntést kell hozni, a templomok sorsáról pedig a nemzeti egyházak püspöki konferenciái hivatottak határozni. Ravasi elismerte, hogy egyes templomok fenntartása túl sokba kerülhet az egyházmegyéknek, mégis a "legnagyobb körültekintésre" intette a szentélyek sorsáról döntő illetékeseket.

A bíboros többek között egy magyarországi templommal példálózott, amelyet elmondása szerint "night-clubbá alakítottak át, az oltáron pedig vetkőzőszámokat mutatnak be".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?