Blair tíz nappal a háború előtt tudta, hogy Iraknak nincsenek vegyi töltetei

2009.11.26. 11:09
Irak valójában nem jelentett fenyegetést Nagy-Britanniára, és ezzel az akkori miniszterelnök, Tony Blair is tisztában volt, hangzott el az iraki háborús brit szerepvállalást feltáró bizottság meghallgatásán. A miniszterelnök tehát hazug indokokkal vitte háborúba az országot.

Tony Blair szándékosan hazudott, állítja a britek iraki szerepvállalását vizsgáló bizottság nyilvános meghallgatásain elhangzottakra alapozva a Daily Mail. A konzervatív beállítottságú lap szerint a Sir Chilcot vezette bizottság szerdai ülésén elhangzottak szerint a titkosszolgálatok tíz nappal a háború kezdete előtt közölték az akkori brit miniszterelnökkel, hogy Irak nem birtokol vegyi töltetek célba juttatására alkalmas rakétafejeket, azaz valójában nem jelent tényleges fenyegetést Nagy-Britanniára.

Blair korábban a britekkel szembeni fenyegetéssel indokolta a háború szükségességét, és ezt az ezzel ellentétes információ birtokában is fenntartotta, a titkosszolgálati értesüléseket pedig elhallgatta.

A titkosszolgálatok arra is felhívták a figyelmét, hogy az Irakkal kapcsolatos értesüléseik legfeljebb negyven százalékig megbízhatóak - tény, hogy nem csak a brit és az amerikai, de a többi nyugati titkosszolgálat is úgy tudta, hogy Iraknak valóban vannak tömegpusztító fegyverei. Ez azonban nem akadályozta meg Blairt abban, hogy kizárólag a titkosszolgálatok értesüléseire alapozva érveljen a háború mellett.

A titkosszolgálatok a háború után arra is figyelmeztették, hogy "ne hirdessen sikert túl gyorsan". Ennek ellenére Blair az iraki fegyverprogram létét alátámasztó "szilárd bizonyítékokról" beszélt - bár a háború után kiderült, hogy Szaddám Huszein valójában csak blöffölt, Iraknak valójában nem voltak tömegpusztító fegyverei.

Szaddám blöffjének mértékét jelzi, hogy maguk az irakiak is meg voltak győződve a fegyverek létezéséről.

A Chilcot bizottság meghallgatásán Sir William Ehrman, a külügyminisztérium volt védelmi és hírszerzési igazgatója nyilatkozta, hogy a titkosszolgálatok tíz nappal a háború előtt azt jelentették, Irak leszerelte tömegpusztító kapacitásait. A jelentések szerint semmi sem utalt arra, hogy a szétszerelt fegyvereket összeszerelték volna, így Irak "nem rendelkezett a tömegpusztító fegyverek célbajuttatására használható rakétatöltetekkel".

Sir william szerint a jelentést egy nappal a háború előtt az egész kormány megismerhette. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy ezzel ellentétes hírszerzési értesülések is napirenden voltak, "az ellentmondásos információk miatt nem sikerült megfékezni" a kormányzatot.  • Hírek
  • Hírek