Árpád
-2 °C
3 °C

Cipődobálás volt a szerb parlamentben

2009.11.26. 15:42 Módosítva: 2009-11-26 15:42:12
Heves indulatokat vált ki a szerb parlamentben a Vajdaság statútuma, ami nagyobb önrendelkezést biztosítana az autonóm tartománynak. Szerbia attól tart, hogy a Vajdaság megpróbál elszakadni. Csütörtökön az ellenzéki radikálisok egy képviselőnője dobta el először a cipőjét, az alelnöknő a saját cipőjével válaszolt.

Cipődobálásig feszültek a Vajdaság statútuma körüli politikai ellentétek csütörtökön a szerb parlamentben.

Gordana Pop Lazic
Gordana Pop Lazic

Először az ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) egyik képviselőnője, Gordana Pop Lazic vágta hozzá cipőjét az ülést vezető társához, Gordana Comic parlamenti alelnöknőhöz, mivel az megintette az éppen felszólaló Aleksandr Martinovic SRS-képviselőt, majd szünetet rendelt el. Miközben Comic felállt székéből, hozzávágta cipőjét a képviselőnőhöz.

A történet a hírügynökségek tudósításai ellenére is kibogozhatatlan. Annyi biztos csak, hogy az észak-szerbiai tartomány új alaptörvénye körüli vita heves indulatok közepette zajlik a belgrádi törvényhozásban. Az első cipődobás akkor történt, amikor a Szerb Ortodox Egyház egyik vezetőjének, Irinej bácskai érseknek a statútummal kapcsolatos, a parlamenthez írt leveléről folyt a vita.

A tavaly ősszel Újvidéken elfogadott törvény most került a belgrádi törvényhozás napirendjére, lényege, hogy nagyobb önrendelkezést biztosít a Vajdaságnak. Szerbiában nagyon erős érzelmi vihart váltott ki, sokan az északi autonóm tartomány elszakítására tett lépést látnak benne. Az eddigi jelek szerint azonban a parlamenti többséget adó pártok hajlanak az elfogadására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?