Erzsébet
1 °C
4 °C

Irán elkobozta Sirin Ebadi Nobel-békedíját

2009.11.26. 18:08
Először fordult elő, hogy egy ország Nobel-békedíjat koboz el, Norvégia tiltakozik Irán lépése ellen.

Az iráni hatóságok elkobozták Sirin Ebadi Nobel-békedíját, amit az ügyvédnő 2003-ban kapott az emberi jogok és a demokrácia népszerűsítéséért, jelentette be csütörtökön a norvég kormány. A külügyminisztériumba kérették Irán oslói ügyvivőjét, hogy tiltakozásukat fejezzék ki. A tárca egyben kifejezte aggódását Sirin Ebadi és családtagjai sorsa miatt is.

Jonas Gahr Störe norvég külügyminiszter kabinetje szerint Sirin Ebadi Nobel-békedíjának érmét és okmányát, valamint más tárgyait egy banki széfből vitték el. "Most fordult először, hogy egy ország valakitől elkobozta a Nobel-békedíjat" - áll a norvég külügyminiszter közleményében.

Az ügyvédnő több munkatársát és a férjét is őrizetbe vették és bántalmazták az utóbbi hónapokban Iránban. "Soha egyetlen kitüntetettel sem bántak így. Még ellenzékiekkel, mint az orosz Andrej Szaharovval vagy a lengyel Lech Walesával is különbül bántak a saját országukban" - mondta Geir Lundestad, a Nobel-bizottság titkára. Mindketten a hidegháború alatt kapták a kitüntetést: Szaharov 1975-ben, Walesa pedig 1983-ban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?