Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Irán elkobozta Sirin Ebadi Nobel-békedíját

2009.11.26. 18:08
Először fordult elő, hogy egy ország Nobel-békedíjat koboz el, Norvégia tiltakozik Irán lépése ellen.

Az iráni hatóságok elkobozták Sirin Ebadi Nobel-békedíját, amit az ügyvédnő 2003-ban kapott az emberi jogok és a demokrácia népszerűsítéséért, jelentette be csütörtökön a norvég kormány. A külügyminisztériumba kérették Irán oslói ügyvivőjét, hogy tiltakozásukat fejezzék ki. A tárca egyben kifejezte aggódását Sirin Ebadi és családtagjai sorsa miatt is.

Jonas Gahr Störe norvég külügyminiszter kabinetje szerint Sirin Ebadi Nobel-békedíjának érmét és okmányát, valamint más tárgyait egy banki széfből vitték el. "Most fordult először, hogy egy ország valakitől elkobozta a Nobel-békedíjat" - áll a norvég külügyminiszter közleményében.

Az ügyvédnő több munkatársát és a férjét is őrizetbe vették és bántalmazták az utóbbi hónapokban Iránban. "Soha egyetlen kitüntetettel sem bántak így. Még ellenzékiekkel, mint az orosz Andrej Szaharovval vagy a lengyel Lech Walesával is különbül bántak a saját országukban" - mondta Geir Lundestad, a Nobel-bizottság titkára. Mindketten a hidegháború alatt kapták a kitüntetést: Szaharov 1975-ben, Walesa pedig 1983-ban.