Aliz
6 °C
14 °C

Őrizetben a horvát autópályakezelő vezetői

2009.11.26. 20:53
Néhány órával azután, hogy a horvát kormány egy korrupcióellenes csomagról döntött, bejelentették, hogy elfogták a HAC két vezetőjét, két alkalmazottját és egy építési vállalat főnökét.

A horvát rendőrség bejelentette, hogy korrupció vádjával őrizetbe vettek öt embert, közöttük az állami autópályakezelő vállalat (HAC) nemrégiben menesztett két vezetőjét.

Az öt embert a főügyész indítványára vették őrizetbe - közölte Krunoslav Borovec rendőrségi vezető, aki további részleteket nem árult el. Köztük van a HAC két másik alkalmazottja és egy építési vállalat főnöke is.

A kormány korrupció gyanújával szombaton menesztette a HAC három vezetőjét, közöttük Jurica Prskalót, az igazgatótanács elnökét.

A HINA hírügynökség szerint Prskalo is a csütörtökön őrizetbe vett öt személy között van, akiket legalább 3 millió eurónyi összeg elsikkasztásával vádolnak: a vád szerint a szükségesnél hatszor többet fizettek egy magáncégnek a Zágráb-Split autópálya két alagútjának festéséért.

Sok ügy bűzlik az autópályák körül

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy tervet fogadott el a korrupció leküzdésére az állami vállalatoknál. Eszerint az érintett cégek kötelesek lesznek az Európai Unió által nemrégiben a horvátországi korrupció "fő forrásának" nevezett közbeszerzésekkel kapcsolatos minden adat közzétételére honlapjukon.

Az elmúlt hónapokban az autópálya-építésekért és az 1000 kilométer hosszú autópályahálózat fenntartásáért felelős HAC-cal kapcsolatban a horvát média számos korrupciós ügyet szellőztetett meg, és több rendőrségi vizsgálat is indult.

A korrupció elleni harc és az igazságügyi reform a legfontosabb kritériumok között szerepel, amelyeket Zágrábnak a 2011-re tervezett európai uniós csatlakozáshoz teljesítenie kell.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?