Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Nem biztonságosak az új atomerőműtervek

2009.11.27. 11:06
Súlyos biztonsági hiányosságokat talált a francia és amerikai reaktorgyártók terveiben a legfőbb brit biztonsági hatóság. A HSE ítélete évekkel visszavetheti a brit kormány atomerőmű-építési programját.

Meghíúsíthatja a brit kormány atomerőmű-építési terveit a legfőbb brit biztonsági szabályozó hatóság, az Egészségügyi és Biztonsági Hivatal (HSE), írja a Guardian. A HSE bevizsgálta a legújabb reaktorterveket, és megállapításai szerint a francia Areva és a japán Toshiba tulajdonában levő amerikai Westinghouse terveiben is aggasztó biztonsági hiányosságokat talált.

Pedig a két reaktorterv központi eleme a brit kormány atomerőműterveinek. Eredendően tíz új nukleáris erőmű építését tervezik, hogy csökkenthessék a szén-dioxid-kibocsátást. Az atomerőműveket a legmodernebb, jelenleg is fejlesztés alatt álló reaktorokkal, az Areve EDF-jével, vagy a Westinghouse AP1000-eseivel szerelnék fel.

Ezek a reaktorok nem elég biztonságosak a HSE szerint. A hivatalt az EDF esetén az aggasztja, hogy a biztonsági védelem és a kontrollberendezések nem különülnek el, ami "nem teljesen felel meg a jól bevált nemzetközi gyakorlatnak". Az AP1000-esekben pedig "jelentős belső biztonsági hiányosságokat" találtak.

Ez utóbbiakat nem részletezte különösebben a jelentés, de kiemelték, hogy a biztonsági előírások nem számolnak kellően az emberi tényezővel.

A HSE egyébként kifogásolta a két gyártó azon gyakorlatát, hogy a műszaki leírásokat hiányosan, nagy késéssel bocsátották csak rendelkezésükre.

A HSE-nek döntő szava van az atomerőmű-építési programban, így mostani ítélete a Guardian értékelése szerint évekkel visszavetheti a kormány terveit. Még akkor is, ha egyes kifogásainak orvoslására a jövőben esélyt adva engedélyezné az építkezések folytatását.

A reaktorgyártók közül csak az Areva reagált a HSE felvetéseire. Szerintük semmi különös nincs abban, hogy a hivatal hibákat talált terveikben, "ez a teljesen átlátható tervezési folyamat normális része, a jelzett problémákat még az engedélyezési eljárás előtt megoldjuk".