Ödön
2 °C
11 °C

Nem biztonságosak az új atomerőműtervek

2009.11.27. 11:06
Súlyos biztonsági hiányosságokat talált a francia és amerikai reaktorgyártók terveiben a legfőbb brit biztonsági hatóság. A HSE ítélete évekkel visszavetheti a brit kormány atomerőmű-építési programját.

Meghíúsíthatja a brit kormány atomerőmű-építési terveit a legfőbb brit biztonsági szabályozó hatóság, az Egészségügyi és Biztonsági Hivatal (HSE), írja a Guardian. A HSE bevizsgálta a legújabb reaktorterveket, és megállapításai szerint a francia Areva és a japán Toshiba tulajdonában levő amerikai Westinghouse terveiben is aggasztó biztonsági hiányosságokat talált.

Pedig a két reaktorterv központi eleme a brit kormány atomerőműterveinek. Eredendően tíz új nukleáris erőmű építését tervezik, hogy csökkenthessék a szén-dioxid-kibocsátást. Az atomerőműveket a legmodernebb, jelenleg is fejlesztés alatt álló reaktorokkal, az Areve EDF-jével, vagy a Westinghouse AP1000-eseivel szerelnék fel.

Ezek a reaktorok nem elég biztonságosak a HSE szerint. A hivatalt az EDF esetén az aggasztja, hogy a biztonsági védelem és a kontrollberendezések nem különülnek el, ami "nem teljesen felel meg a jól bevált nemzetközi gyakorlatnak". Az AP1000-esekben pedig "jelentős belső biztonsági hiányosságokat" találtak.

Ez utóbbiakat nem részletezte különösebben a jelentés, de kiemelték, hogy a biztonsági előírások nem számolnak kellően az emberi tényezővel.

A HSE egyébként kifogásolta a két gyártó azon gyakorlatát, hogy a műszaki leírásokat hiányosan, nagy késéssel bocsátották csak rendelkezésükre.

A HSE-nek döntő szava van az atomerőmű-építési programban, így mostani ítélete a Guardian értékelése szerint évekkel visszavetheti a kormány terveit. Még akkor is, ha egyes kifogásainak orvoslására a jövőben esélyt adva engedélyezné az építkezések folytatását.

A reaktorgyártók közül csak az Areva reagált a HSE felvetéseire. Szerintük semmi különös nincs abban, hogy a hivatal hibákat talált terveikben, "ez a teljesen átlátható tervezési folyamat normális része, a jelzett problémákat még az engedélyezési eljárás előtt megoldjuk".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?