Jenő
-2 °C
6 °C

Orosz határőrök lelőttek egy ukrán férfit

2009.11.27. 14:48
Orosz határőrök agyonlőttek egy ukrán férfit, aki szerintük illegálisan akarta átlépni a hivatalosan máig sem kijelölt orosz-ukrán határt. A terepjáróval közlekedő ukrán állampolgárt a nyakán érte egy lövés, és a helyszínen meghalt. Az ukrán államfő pénteken bejelentette, hogy vizsgálatot követel.

Csütörtökre virradó éjjel határincidens történt Oroszország és Ukrajna között, de a részletek csak pénteken kerültek nyilvánosságra. Az orosz határőrség verziója szerint egy ukrán rendszámú Niva terepjáró vezetője orosz területről illegálisan Ukrajnába akart jutni. Miután a felszólításra nem állt meg, a határőrök megpróbálták kilőni a gépkocsi kerekeit. Az egyik lövedék célt tévesztett, és a kocsi ablakát áttörve a járművezető nyakába fúródott, aki azonnal meghalt.

A történtek óriási felháborodást váltottak ki az ukrán lakosság körében, adta hírül az UNIAN hírügynökség. A politikai közélet meghatározó személyiségei pedig ismételt erővel követelni kezdték, hogy mielőbb végezzék el a két ország közös határának demarkációját, amelyet az orosz fél a Szovjetunió szétesése óta folyamatosan hátráltat. Enélkül ugyanis jelenleg az is kétséges, hogy a halállal végződött fegyveres incidensre tulajdonképpen orosz vagy ukrán területen került-e sor.

Viktor Juscsenko pénteki bejelentésében az eset azonnali kivizsgálását követelte, kihangsúlyozva, hogy a hasonló incidensek elkerülése érdekében az orosz félnek végre fel kell hagynia halogató álláspontjával, s egyszer és mindenkorra tisztázni kell, hol is húzódik a két ország közötti határvonal.

Ukrajna euroatlanti integrációs törekvései kapcsán az EU illetékesei már több ízben jelezték, hogy Ukrajna befogadásának egyik legfontosabb feltétele az ukrán államhatár végleges demarkációja - idézte Valerij Csalij ukrán külügyminiszter-helyettes szavait az UNIAN.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?