Orosz határőrök lelőttek egy ukrán férfit

2009.11.27. 14:48
Orosz határőrök agyonlőttek egy ukrán férfit, aki szerintük illegálisan akarta átlépni a hivatalosan máig sem kijelölt orosz-ukrán határt. A terepjáróval közlekedő ukrán állampolgárt a nyakán érte egy lövés, és a helyszínen meghalt. Az ukrán államfő pénteken bejelentette, hogy vizsgálatot követel.

Csütörtökre virradó éjjel határincidens történt Oroszország és Ukrajna között, de a részletek csak pénteken kerültek nyilvánosságra. Az orosz határőrség verziója szerint egy ukrán rendszámú Niva terepjáró vezetője orosz területről illegálisan Ukrajnába akart jutni. Miután a felszólításra nem állt meg, a határőrök megpróbálták kilőni a gépkocsi kerekeit. Az egyik lövedék célt tévesztett, és a kocsi ablakát áttörve a járművezető nyakába fúródott, aki azonnal meghalt.

A történtek óriási felháborodást váltottak ki az ukrán lakosság körében, adta hírül az UNIAN hírügynökség. A politikai közélet meghatározó személyiségei pedig ismételt erővel követelni kezdték, hogy mielőbb végezzék el a két ország közös határának demarkációját, amelyet az orosz fél a Szovjetunió szétesése óta folyamatosan hátráltat. Enélkül ugyanis jelenleg az is kétséges, hogy a halállal végződött fegyveres incidensre tulajdonképpen orosz vagy ukrán területen került-e sor.

Viktor Juscsenko pénteki bejelentésében az eset azonnali kivizsgálását követelte, kihangsúlyozva, hogy a hasonló incidensek elkerülése érdekében az orosz félnek végre fel kell hagynia halogató álláspontjával, s egyszer és mindenkorra tisztázni kell, hol is húzódik a két ország közötti határvonal.

Ukrajna euroatlanti integrációs törekvései kapcsán az EU illetékesei már több ízben jelezték, hogy Ukrajna befogadásának egyik legfontosabb feltétele az ukrán államhatár végleges demarkációja - idézte Valerij Csalij ukrán külügyminiszter-helyettes szavait az UNIAN.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport