Erzsébet
1 °C
4 °C

A H1N1 vírus harmadik halálos áldozata Romániában

2009.11.28. 18:12
Újabb halálos áldozata van Romániában az új influenzának - jelentették be a román egészségügyi hatóságok, jelezve, hogy a H1N1 vírus már három ember halálát okozta az országban.

Az áldozatról csak annyit közöltek, hogy felnőttről van szó. Az utóbbi huszonnégy órában további 145 embernél állapították meg a H1N1 vírussal való megfertőződést, ezzel szombat délutánra 2 975-re nőtt az újinfluenzások száma.

Romániában pénteken megkezdték a bukaresti Cantacuzino immunológiai központ által gyártott oltóanyag szétosztását. A vakcinát már kiszállították az egészségügyi központokba, az iskolaorvosi rendelőkbe, illetve a háziorvosokhoz. Vasárnap estig körülbelül egymillió oltóanyag kerül a megyei szintű központokba. A tényleges oltási kampány hétfőn veszi kezdetét a veszélyeztetett csoportokban. Legelőször az általános és középiskolásokat oltják be az új vírus ellen a legsúlyosabb gócpontoknak számító helyeken, elsősorban Bukarestben és Iasiban (Jászvásár).

Az új típusú influenza elleni oltás nem lesz kötelező a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó betegek számára sem. Korábban a hatóságok büntetést is kilátásba helyeztek az oltást megtagadókkal szemben, de Streinu Cercel egészségügyi államtitkár most közölte: mindenkinek a saját belátására bízzák, hogy kéri-e a vakcinát vagy sem. Hangsúlyozta azonban, hogy a hatóságok erősen ajánlják az oltást, mert ez az egyedüli hatékony védekezési mód a H1N1 ellen. Arra is figyelmeztetett, hogy a Romániával szomszédos Ukrajnában már megjelent a vírus mutálódott változata, amely a tüdőt támadja meg.

Maga az államtitkár az elsők között adatta be magának az oltást, példát mutatva az orvosoknak, akiknek egy része megtagadta az oltóanyag alkalmazását. Többen közülük arra hivatkoztak, hogy a hatóságok nem látták el őket megfelelő információkkal a vakcina mellékhatásairól. Streinu Cercel elfogadhatatlannak nevezte az orvosok érvelését. Hangsúlyozta, hogy a Cantacuzino központ húsz év óta foglalkozik vakcinagyártással, és Románia a világon a tizenegyedik ország, amely előállította az új vírus elleni oltást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?