Huba
19 °C
33 °C

A H1N1 vírus harmadik halálos áldozata Romániában

2009.11.28. 18:12
Újabb halálos áldozata van Romániában az új influenzának - jelentették be a román egészségügyi hatóságok, jelezve, hogy a H1N1 vírus már három ember halálát okozta az országban.

Az áldozatról csak annyit közöltek, hogy felnőttről van szó. Az utóbbi huszonnégy órában további 145 embernél állapították meg a H1N1 vírussal való megfertőződést, ezzel szombat délutánra 2 975-re nőtt az újinfluenzások száma.

Romániában pénteken megkezdték a bukaresti Cantacuzino immunológiai központ által gyártott oltóanyag szétosztását. A vakcinát már kiszállították az egészségügyi központokba, az iskolaorvosi rendelőkbe, illetve a háziorvosokhoz. Vasárnap estig körülbelül egymillió oltóanyag kerül a megyei szintű központokba. A tényleges oltási kampány hétfőn veszi kezdetét a veszélyeztetett csoportokban. Legelőször az általános és középiskolásokat oltják be az új vírus ellen a legsúlyosabb gócpontoknak számító helyeken, elsősorban Bukarestben és Iasiban (Jászvásár).

Az új típusú influenza elleni oltás nem lesz kötelező a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó betegek számára sem. Korábban a hatóságok büntetést is kilátásba helyeztek az oltást megtagadókkal szemben, de Streinu Cercel egészségügyi államtitkár most közölte: mindenkinek a saját belátására bízzák, hogy kéri-e a vakcinát vagy sem. Hangsúlyozta azonban, hogy a hatóságok erősen ajánlják az oltást, mert ez az egyedüli hatékony védekezési mód a H1N1 ellen. Arra is figyelmeztetett, hogy a Romániával szomszédos Ukrajnában már megjelent a vírus mutálódott változata, amely a tüdőt támadja meg.

Maga az államtitkár az elsők között adatta be magának az oltást, példát mutatva az orvosoknak, akiknek egy része megtagadta az oltóanyag alkalmazását. Többen közülük arra hivatkoztak, hogy a hatóságok nem látták el őket megfelelő információkkal a vakcina mellékhatásairól. Streinu Cercel elfogadhatatlannak nevezte az orvosok érvelését. Hangsúlyozta, hogy a Cantacuzino központ húsz év óta foglalkozik vakcinagyártással, és Románia a világon a tizenegyedik ország, amely előállította az új vírus elleni oltást.