Bernát, Felícia
13 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Basescu gyerekverése két táborra osztja Romániát

2009.11.28. 11:23 Módosítva: 2009.11.28. 11:32
Két táborra osztotta Romániát az a videofelvétel, amelyet az egyik hírtelevízió immár harmadik napja vetít szünet nélkül, és amelyen Traian Basescu jelenlegi elnök látható, amint az öt évvel ezelőtti elnöki kampánya idején megütni látszik egy gyereket.

A kisfilmen az látható, hogy a kampányrendezvény színpada előtt álló nővel lehajolva beszélget, kezét nyújtva a hölgy felé. A következő pillanatban az látható, hogy az akkor még csak elnökjelölt Basescu hirtelen állon üti a gyereket.

A videofelvételt a Gardianul című napilap internetes oldalára tették fel eredetileg, a Realitatea hírtelevízió onnan vette át azt. Csütörtök este ennek  a televíziónak a vendége volt az államfő, aki az elnökválasztás december 6-i második fordulójában készül megmérkőzni Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnökkel. Meglepetésként érte őt a film, amelyet a stúdióbeszélgetés idején váratlanul vetítettek le számára.

Basescu zavarba jött

Hamisítvány vagy valódi a felvétel? - tette fel a kérdést a műsorvezető, mire az államfő láthatóan zavarba jött, és csak annyit mondott: alaposan meg kell néznie majd ezt a filmet, hogy bármit szólhasson az ügyhöz. "Nem emlékszem, nem tudom, mi történt pontosan, talán sértegetett engem a gyerek, nem tudom" - mondta a kamerák előtt az elnök. Basescu néhány órával később azonban ismét a nyilvánosság elé állt, és akkor már határozottan állította: soha életében meg nem ütött egyetlen gyereket sem. Értésre adta: szerinte a felvétel minősége is arról tanúskodik, hogy hamisítványról van szó.

Azóta egyre többen szólalnak meg a film hitelessége mellett és ellen. A legfőbb érintett, a felvételen látható, ma tizenöt esztendős Bogdan egy másik televízióban péntekre virradóra megerősítette, hogy valóban ütés érte őt akkor. Csakhogy pénteken már arról szóltak a híradások, hogy a fiú visszavonja minden állítását. Olaszországban él édesanyjával, és - mint fogalmazott - félti az életüket. Ennek okáról Bogdan nagynénje nyilatkozott a Realitatea televíziónak. Állítólag a család mindenféle telefonhívást kap, persze nem politikusoktól, hanem ismeretlenektől, s azokban főleg arra intik őket, hogy "foglalkozzanak a maguk dolgával".

Azonosíthatatlan telefonszámokról kifejezetten fenyegető hívások is érkeznek - mondta a nagynéni.

Nem cáfolta az első pillanatokban

Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnök, aki 2004-ben még szövetségesként együtt kampányolt Basescuval, blogjában most arról ír: bár nem látta magát az esetet, szerinte sokatmondó, hogy az elnök a felvétel megtekintésének pillanatában nem cáfolta egyből a dolgot, még azt sem tagadta, hogy a felvétel esetleg hamisítvány lenne.

Ezt a momentumot tartják egyébként sokan mérvadónak, megjegyezve, hogy Basescu csak órákkal később reagált úgy, ahogyan az első pillanatban kellett volna. Az elnök néhány korábbi munkatársa úgy nyilatkozott: bár nem látták ők sem a történteket, szerintük az eset tökéletesen illik Basescu "kolerikus" alkatához.

Az államfőt védelmezők azonban éppen ezeket a szerintük közvetettnek is alig minősíthető "bizonyítékokat" tartják hiteltelennek. Nemcsak azt vallják, hogy Basescu képtelen ilyet tenni, hanem azt is, hogy egy ilyen felvételt a mai technika körülményei között, úgymond, gyerekjáték hamisítani. Egy szakértő például lassított képsorokon keresztül próbálta kimutatni, hogy a Photoshop programmal milyen könnyen lehet meg nem történt mozdulatokat "létrehozni" a képernyőn.

A politik felvai rivális, Mircea Geoana nem ütötte le a magas labdát.  Kijelentette, hogy nem fűz kommentárt "az ilyen jellegű ügyekhez", mivel nem tetszenek neki. Leszögezte, nem tudja, honnan származik a felvétel, de nem is érdekli. "Kampányomat projektekre építettem... Ebben az ügyben nem nyilatkozhatok, mivel a jövendőbeli államelnöknek hitele kell legyen, és senkinek nem tesz jót, ha belekeveredik ebbe a mocsárba" – tette hozzá Geoana.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!