Ödön
1 °C
11 °C

Basescu gyerekverése két táborra osztja Romániát

2009.11.28. 11:23 Módosítva: 2009-11-28 11:32:36
Két táborra osztotta Romániát az a videofelvétel, amelyet az egyik hírtelevízió immár harmadik napja vetít szünet nélkül, és amelyen Traian Basescu jelenlegi elnök látható, amint az öt évvel ezelőtti elnöki kampánya idején megütni látszik egy gyereket.

A kisfilmen az látható, hogy a kampányrendezvény színpada előtt álló nővel lehajolva beszélget, kezét nyújtva a hölgy felé. A következő pillanatban az látható, hogy az akkor még csak elnökjelölt Basescu hirtelen állon üti a gyereket.

A videofelvételt a Gardianul című napilap internetes oldalára tették fel eredetileg, a Realitatea hírtelevízió onnan vette át azt. Csütörtök este ennek  a televíziónak a vendége volt az államfő, aki az elnökválasztás december 6-i második fordulójában készül megmérkőzni Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnökkel. Meglepetésként érte őt a film, amelyet a stúdióbeszélgetés idején váratlanul vetítettek le számára.

Basescu zavarba jött

Hamisítvány vagy valódi a felvétel? - tette fel a kérdést a műsorvezető, mire az államfő láthatóan zavarba jött, és csak annyit mondott: alaposan meg kell néznie majd ezt a filmet, hogy bármit szólhasson az ügyhöz. "Nem emlékszem, nem tudom, mi történt pontosan, talán sértegetett engem a gyerek, nem tudom" - mondta a kamerák előtt az elnök. Basescu néhány órával később azonban ismét a nyilvánosság elé állt, és akkor már határozottan állította: soha életében meg nem ütött egyetlen gyereket sem. Értésre adta: szerinte a felvétel minősége is arról tanúskodik, hogy hamisítványról van szó.

Azóta egyre többen szólalnak meg a film hitelessége mellett és ellen. A legfőbb érintett, a felvételen látható, ma tizenöt esztendős Bogdan egy másik televízióban péntekre virradóra megerősítette, hogy valóban ütés érte őt akkor. Csakhogy pénteken már arról szóltak a híradások, hogy a fiú visszavonja minden állítását. Olaszországban él édesanyjával, és - mint fogalmazott - félti az életüket. Ennek okáról Bogdan nagynénje nyilatkozott a Realitatea televíziónak. Állítólag a család mindenféle telefonhívást kap, persze nem politikusoktól, hanem ismeretlenektől, s azokban főleg arra intik őket, hogy "foglalkozzanak a maguk dolgával".

Azonosíthatatlan telefonszámokról kifejezetten fenyegető hívások is érkeznek - mondta a nagynéni.

Nem cáfolta az első pillanatokban

Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnök, aki 2004-ben még szövetségesként együtt kampányolt Basescuval, blogjában most arról ír: bár nem látta magát az esetet, szerinte sokatmondó, hogy az elnök a felvétel megtekintésének pillanatában nem cáfolta egyből a dolgot, még azt sem tagadta, hogy a felvétel esetleg hamisítvány lenne.

Ezt a momentumot tartják egyébként sokan mérvadónak, megjegyezve, hogy Basescu csak órákkal később reagált úgy, ahogyan az első pillanatban kellett volna. Az elnök néhány korábbi munkatársa úgy nyilatkozott: bár nem látták ők sem a történteket, szerintük az eset tökéletesen illik Basescu "kolerikus" alkatához.

Az államfőt védelmezők azonban éppen ezeket a szerintük közvetettnek is alig minősíthető "bizonyítékokat" tartják hiteltelennek. Nemcsak azt vallják, hogy Basescu képtelen ilyet tenni, hanem azt is, hogy egy ilyen felvételt a mai technika körülményei között, úgymond, gyerekjáték hamisítani. Egy szakértő például lassított képsorokon keresztül próbálta kimutatni, hogy a Photoshop programmal milyen könnyen lehet meg nem történt mozdulatokat "létrehozni" a képernyőn.

A politik felvai rivális, Mircea Geoana nem ütötte le a magas labdát.  Kijelentette, hogy nem fűz kommentárt "az ilyen jellegű ügyekhez", mivel nem tetszenek neki. Leszögezte, nem tudja, honnan származik a felvétel, de nem is érdekli. "Kampányomat projektekre építettem... Ebben az ügyben nem nyilatkozhatok, mivel a jövendőbeli államelnöknek hitele kell legyen, és senkinek nem tesz jót, ha belekeveredik ebbe a mocsárba" – tette hozzá Geoana.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?