Viola
-5 °C
-2 °C

Irán kilépne az atomsorompó-egyezményből

2009.11.28. 17:06
Az iráni parlament fontolóra veheti az ország kilépését az atomsorompó-egyezményből - idézett az IRNA teheráni hírügynökség egy konzervatív honatyát.

Mohammed Karamirad szavai azt követően hangzottak el, hogy elítélő határozatot hozott Irán ellen pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa az iszlám köztársaság atomprogramja miatt. A testület követelte egy készülő urándúsító létesítmény építésének, valamint az urándúsítást célzó iráni programnak a leállítását.

Karamirad hozzátette: a törvényhozás azt is mérlegelheti, megakadályozzák, hogy a NAÜ ellenőrei ellenőrizzék az iráni nukleáris létesítményeket. A képviselő nem a kormány nevében beszélt, de megfigyelők szerint kijelentései gyakran tükrözik a kabinet álláspontját. Irán maga állítja elő a kutatóreaktoraihoz szükséges nukleáris fűtőanyagot, ha a nemzetközi közösség azt nem biztosítja - jelentette ki Ahmed Hatami keményvonalas vallási vezető. Az íd al-adha muzulmán áldozati ünnep alkalmából a Teheráni Egyetemen mondott szombati imájában reagált a NAÜ előző napi határozatára. A szervezetnek címezve azt hangoztatta, hogy a NAÜ-nek kötelezettsége lenne nukleáris fűtőelemmel ellátni a teheráni reaktort.

Ali Asgar Szoltaníje, a NAÜ mellé akkreditált iráni képviselő szombaton azt mondta, hogy országa csak abban fog együttműködni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel, amit az atomsorompó-szerződés kötelezőként előír, s ezen túlmenő segítséget nem fognak adni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!