Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy olasz város tiltakozott a polgármestere ellen

2009.11.29. 08:58
Coccaglio lombardiai város mintegy 3000 lakója tüntetett a polgármester által meghirdetett Fehér Karácsony akció ellen, amellyel össze akarják írni a városban élő valamennyi külföldit és feljelenteni a hatóságoknak az illegális bevándorlókat.

Az utcák elnéptelenedtek, az éttermek és üzletek bezártak, a lakosok többsége otthonába zárkózott: ebben a feszült légkörben indult meg szombaton a valamennyi kontinens modelljeit felvonultató olasz textilipari cég híres reklámjára utaló "United colours of Chrismas" nevű tiltakozó menet.

A nyolcezer lakosú városban az Északi Liga színeiben megválasztott polgármester, Franco Claretti a Fehér Karácsony nevet adta a kezdeményezésnek, amelynek keretében karácsonyig összeírják a településen élő külföldieket és feljelentik az illegális bevándorlókat, illetve azokat, akiknek lejárt a tartózkodási engedélye.

A kezdeményezés a Vatikán rosszallását is kiváltotta. "Fájdalmas dolog összekötni a karácsonyt és az emberi lényeket érintő nehéz valóságot" - jelentette ki Antonio Maria Veglio érsek, a bevándorlásügyi pápai tanács elnöke.

Roberto Maroni belügyminiszter támogatásáról biztosította Clarettit. Umberto Bossi, az Északi Liga vezetője viszont elhatárolódott a kezdeményezéstől. "A polgármesteri hivatal törvényesen járt el, amikor ellenőrizte, ki tartózkodik szabályosan a városban, de az eljárás neve visszatetsző. Nem kellett volna Fehér Karácsonynak nevezni. Néha a forma is része a tartalomnak" - mondta.