Mária
18 °C
28 °C

Egy olasz város tiltakozott a polgármestere ellen

2009.11.29. 08:58
Coccaglio lombardiai város mintegy 3000 lakója tüntetett a polgármester által meghirdetett Fehér Karácsony akció ellen, amellyel össze akarják írni a városban élő valamennyi külföldit és feljelenteni a hatóságoknak az illegális bevándorlókat.

Az utcák elnéptelenedtek, az éttermek és üzletek bezártak, a lakosok többsége otthonába zárkózott: ebben a feszült légkörben indult meg szombaton a valamennyi kontinens modelljeit felvonultató olasz textilipari cég híres reklámjára utaló "United colours of Chrismas" nevű tiltakozó menet.

A nyolcezer lakosú városban az Északi Liga színeiben megválasztott polgármester, Franco Claretti a Fehér Karácsony nevet adta a kezdeményezésnek, amelynek keretében karácsonyig összeírják a településen élő külföldieket és feljelentik az illegális bevándorlókat, illetve azokat, akiknek lejárt a tartózkodási engedélye.

A kezdeményezés a Vatikán rosszallását is kiváltotta. "Fájdalmas dolog összekötni a karácsonyt és az emberi lényeket érintő nehéz valóságot" - jelentette ki Antonio Maria Veglio érsek, a bevándorlásügyi pápai tanács elnöke.

Roberto Maroni belügyminiszter támogatásáról biztosította Clarettit. Umberto Bossi, az Északi Liga vezetője viszont elhatárolódott a kezdeményezéstől. "A polgármesteri hivatal törvényesen járt el, amikor ellenőrizte, ki tartózkodik szabályosan a városban, de az eljárás neve visszatetsző. Nem kellett volna Fehér Karácsonynak nevezni. Néha a forma is része a tartalomnak" - mondta.