Judit
2 °C
7 °C

Félmillió fontot vert el a Madeleine-ügy detektívje

2009.11.29. 12:43 Módosítva: 2009-11-30 06:56:13
Érdemi nyomozati munkát nem végzett, viszont elvert félmillió fontot a két és fél éve eltűnt Madeleine McCann felkutatására felbérelt magánnyomozó. Kevin Halligan a Mail on Sunday értesülései szerint még a villáját is a kislány felkutatására felállított alapítvány számlájára újíttatta fel.

Értelmetlen dolgokra, leginkább saját luxuséletmódjának fenntartására költötte azt a félmillió fontot (150 millió forintot) Kevin Halligen magánnyomozó, amit a Találjuk meg Madeleine-t Alapítványtól kapott a 2007 májusában Portugáliában eltűnt, feltehetőleg elrabolt brit kislány felkutatására. A Mail on Sunday értesülései szerint Halligen - akitől egy ideje visszavonták a megbízást, bizarr sémákat talált ki a kislány megtalálására, de például a bejelentővonalra érkezett több ezer hívásból egyet sem hallgatott vissza.

A pénz egy részét tényleg nyomozati munkára költötte, bár az ötletek hasznosságáról más nyomozók nincsenek meggyőződve. Egyik ötlete az volt, hogy egy színészt küldött Madeleine eltűnésének helyére, Praia da Luzba, hogy részeg papnak öltözve járja a helyi bárokat, így próbáljon vallomást kicsiholni a helyi iszákosokból. A másik ötlete az volt, hogy egy házaspárt költöztetett a kisvárosba egy Madeleine-hez nagyon hasonlító kislánnyal, azt remélvén, hogy ez előcsalogatja majd az emberrablókat.

Használhatatlan anyagok

Az ötletek semmilyen eredményre sem vezettek, sőt, a Halligen által felbérelt többi nyomozó szerint teljesen használhatatlan információkat hozott csak.

"A felvételek zajosak voltak, és csupa olyan érdektelen ember - hotelportás, csöves, alkoholista - beszél rajtuk, akik semmit sem tudtak az esetről" - nyilatkozta a Mail on Sundaynek Richard Parton, akit Halligen kért fel az ügy vizsgálatára. Partont és társát a kihallgatási technikák szakértőjeként kérte fel, de nem adott véleményükre. Sőt, ki sem fizette őket, még ötvenezer fonttal (15 millió forinttal) tartozik nekik. Halligent egyébként Parton évekkel ezelőtt még Richardként ismerte meg, furcsa is volt neki, amikor a férfi közölte, hogy Kevinnek hívják.

Mindenkit átvert

Halligen washingtoni kapcsolatokkal rendelkező szuperkémnek adta ki magát, amit egy, a Pentagon által kibocsátott személyi igazolvánnyal is igazolt. Mint kiderült, valójában csak egy üzletember volt, aki többeket, köztük az amerikai kereskedelmi minisztérium egyik ügyvédnőjét is átverte. Az ügyvédnőt arra is rávette, hogy jöjjön hozzá feleségül úgy, hogy valójában ne kössenek házasságot, mert CIA-s megbízása miatt hivatalosan nem nősülhet.

Halligen egy telefonközpontot is kibérelt, ahol bejelentővonalat létesített. A többezer befutó hívás közül azonban egyet sem hallgatott vissza. Johan Selle, a telefonközpont igazgatója elismerte, hogy a hívások 90 százaléka "nyilvánvalóan marhaság, de biztos van pár százalék, amit érdemes lett volna visszahallgatni". De Halligen és cége, az Oakley International sosem jelentkezett. Fizetni Selle-éknek sem fizettek.

Magára tudott költeni

Jutott viszont pénz a pazarlásra. Halligen barátnőjével egy hosszú hétvége alatt 1600 fontot (480 ezer forint) költött bőrárura, 5500 fontot (1,7 millió forint) táskákra, 500 fontot (150 ezer forintot) egy vacsorára és 900 fontot (270 ezer forintot) szállodára.

A nyomozó másfél hónapot Washingtonban töltött, ahol ugyan van egy másfél millió fontos villája, mégis 6000 fontot (1,8 millió forintot) költött szállodára, további 3000-et (900 ezer forintot) pedig vacsorákra. Az alapítvány költségére újította fel Virginia Falls-i házát is ötvenezer font (15 millió forint) értékben, bár a felújítási munkák miatt egy napig sem lakott az épületben.

Amikor Patron és társa megpróbálta behajtani a tartozást Halligen barátnőjével, Shirin Trachiotisszal Rómába menekült, ahol fontszázezreket vett le a Madeleine-alapítvány számlájáról.

A magánnyomozót a múlt héten fogták el Oxfordban, december 2-án állíthatják bíróság elé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?