Golyóálló mellényt azért nem adnának a focistákra

2009.11.29. 16:24
Fél évvel a 2010-es labdarúgó-világbajnokság előtt még mindig sokan aggódnak a dél-afrikai közbiztonság miatt. A rendező országban naponta ötven embert ölnek meg, egyre több a rablás és virágzik a prostitúció. Az erőszakos módszerei miatt támadott rendőrség szerint a bűnözés nem érinti a világbajnokság helyszíneit, a külföldi szurkolóknak nincs mitől tartaniuk.

A 2010-es labdarúgó-világbajnokságot rendező Dél-afrikai Köztársaságot sokat bírálták az előkészületek csúszása miatt, és egy időben még az is felmerült, hogy elveszik az országtól a június 11-én kezdődő sportrendezvényt. A stadionok végül a kormány szerint időre elkészülnek, azonban még fél évvel a vébé kezdete előtt is aggasztó a biztonsági helyzet az országban.

000 DV536956

Október végén nagy vihart kavart a Sport Bildben megjelent egyik cikk. A lap szerint a német labdarúgó szövetséggel is tárgyaló BaySecur testőrcég vezetője, Günther Schnelle azt mondta, hogy a hotelen kívül golyóálló mellényre is szükségük lehet a német játékosoknak Dél-Afrikában. A dél-afrikai felháborodásra Schnelle tagadta a Bildben megjelent kijelentéseket, a német szövetség pedig biztosította az afrikai országot, hogy nem akarnak golyóálló mellényt adni a focistákra.

A német labdarúgó szövetség biztonsági főnöke november elején Dél-Afrikába utazott tájékozódni a helyzetről, ugyanakkor csak a csoportok december 4-i sorsolása után döntik majd el, hogy milyen saját biztonsági intézkedéseket vezetnek be a csapat és a kísérők védelmében, írja a BBC.

Naponta ötven embert gyilkolnak meg

A vébére kijutó szövetségek azért fordulhatnak biztonsági cégekhez, mert Dél-Afrika egyike a világ legveszélyesebb országainak. A hivatalos rendőrségi statisztikák szerint átlagosan naponta ötven embert gyilkolnak meg, és ezzel megegyező a gyilkossági kísérletek száma. Háborús országokban vannak ennél rosszabb statisztikák, teszi hozzá a Telegraph.

000 Par1965035

A gyilkosságok száma összességében három százalékkal csökkent 2009 első felében a korábbi évhez képest, azonban a szexuális bűncselekmények és a betörések száma jelentősen emelkedett. A turistákat leginkább érintő autórablások és fegyveres rablások száma is folyamatosan növekszik, a bevásárlóközpontokban is egyre gyakrabban csapnak le a támadók, írja a dpa.

Elemzők attól tartanak, hogy a világbajnoksághoz közeledve egyre többen eshetnek áldozatul a drogkereskedelem és a prostitúció felügyeletéért harcoló bandáknak, a bűnözők ugyanis különösen nagy hasznot várnak a tornától.

A szervezők nem aggódnak

A dél-afrikai igazságügyi minisztérium elismerte, hogy a korábbi rendező országok tapasztalatai alapján a világbajnokság alatt még jobban megszaporodhat a bűncselekmények száma, ugyanakkor megpróbálták megnyugtatni a külföldi szurkolókat.

A 2010-es világbajnokság szervező bizottságának elnöke, Danny Jordaan hangsúlyozta, hogy az apartheid rendszer felszámolása óta száznál is több nemzetközi sporteseményt bonyolítottak le komolyabb probléma nélkül, köztük 2009-ben a Konföderációs Kupát. Szerinte különbséget kell tenni általában a bűnözés és a rendezvények biztosítása között.

A cowboynak is nevezett Bheki Cele rendőrfőkapitány
A cowboynak is nevezett Bheki Cele rendőrfőkapitány

"Ha elmegyek az Egyesült Államokba, akkor is óva intenek Atlanta egyes negyedeitől" – mondta Bheki Cele országos rendőrkapitány, aki szerint a legtöbb bűncselekmény a szegényebb külvárosi részeken, a tornától messze történik. „Nyugodtan alszom a világbajnokság biztonsági előkészületei miatt" – mondta a dpa-nak.

Speciális bíróságokkal készülnek

Nathi Mthethwa rendészeti miniszter vasárnap ismertette az állításuk szerint huligánoktól terrorfenyegetésig mindennel számoló átfogó biztonsági tervet. A hatóságok a több tízezer biztonsági őr mellett 41 ezer rendőrt vetnek be a világbajnokság mérkőzéseinek helyet adó kilenc dél-afrikai városban, az esetleges tömegoszlatásra francia rohamrendőrök készítik fel őket.

Minden stadionban ezer rendőr vigyáz majd a rendre, a városok felett a tervek szerint összesen negyven rendőrségi helikopter járőrözik. A helyszínek között a szurkolók nagy része várhatóan vonaton utazik majd, ezért a rendőrök a szerelvények végére csatlakoztatható mobil rendőrközpontokkal is készülnek. Ezekben két zárkát is kialakítanak, így a rendbontókat akár a vonaton, út közben is lekapcsolhatják.

A Terrorelhárítás bemutatója
A Terrorelhárítás bemutatója

A kormány 54 speciális bíróságot is felállítana május 28. és június 25. között, ezek napi tizenöt órában segítenének a torna alatt elkövetett bűncselekmények eljárásainak felgyorsításában.

Saját rendőrt vagy testőrt a szurkolóknak

A tornán résztvevő országok is küldenek majd saját rendőröket, akik a tervek szerint segítenek megoldani a nyelvi és kulturális különbségekből fakadó nehézségeket. Különösen a brit rendőröket várják, az előrejelzések szerint ugyanis ötvenezer szurkoló utazik majd Nagy-Britanniából a vébére, és a dél-afrikai hatóságok tartanak a velük érkező futballhuligánoktól.


Dél-afrikai foci-vb nagyobb térképen való megjelenítése

A dél-afrikai biztonsági cégek kihasználták a körülményeket, és külön védelmet ajánlanak a szurkolóknak. Az egyik cég hirdetésében azt állítja, hogy naponta rabolnak el turistákat a johannesburgi reptérhez közeli utakról, ezért a legjobb már előre megszervezni a testőröket. Bár a rendőrség a szállodák biztosítását ígéri, de megfelelő összegért szuperbiztos luxusvillákat is bérelhetnek az érdeklődök, írja a Reuters.

Kiemelik az eredményeket

A dél-afrikai rendőrség a világbajnoksághoz közeledve megpróbálta szembeállítani a riasztó statisztikákkal a közelmúltban elért eredményeket. Létrehozták a Kiemelt Nyomozati Igazgatóságot, amely a rendészeti minisztérium szerint segített felszámolni Durban kikötővárosban egy évente ötszázmillió rand (kb. 12 milliárd forint) forgalmat bonyolító nemzetközi drogbanda egyik szárnyát.

Késik a gyorsvasút

A 2010. június 11. és július 11. között megrendezett foci-vébére 450 ezer külföldi szurkolót várnak Dél-Afrikában. Egy részük valószínűleg csak a környező országokban kap szállást, ráadásul a meccseket Fokvárostól Pretoriáig, kilenc városban rendezik, ezért az infrastruktúra fejlesztésére mindenképpen szükség volt a világbajnokság előtt. Több fejlesztés azonban már biztosan nem készül el időben, köztük a Johannesburgot Pretoriával és más városokkal összekötő gyorsvasút sem, amit csak 2010 októberében fognak átadni.

A stadionok építésénél és felújításánál ugyan sikerült ledolgozni a csúszásokat, de az ehhez szükséges kilencmilliárd rand (kb. 225 milliárd forint) csak nehezen térül meg. A turizmus beindítása nélkül szinte lehetetlen, ezért is fontos a világbajnokság zavartalan lebonyolítása és a szurkolók épsége a kormánynak.

Pozitív eredményként említették, hogy több civil szervezettel is együttműködnek, a Crime Line nevű szervezettel közösen november 25-től két héten keresztül kiemelt kampányt folytatnak a prostitúció, valamint a nőket és gyerekeket ért erőszak ellen.

Sokan bírálják a rendőrséget

Számos civil szervezet támadta ugyanakkor a rendőrséget, amiért az utóbbi időben egyre erőszakosabban lépnek fel a bűnözőkkel szemben, és civilek is áldozatul esnek akcióiknak. Több eset is nagy vihart kavart az elmúlt hetekben: legutóbb egy hároméves kisfiút lőtt le tévedésből egy elhamarkodott fegyverhasználattal vádolt rendőr, egy másik alkalommal pedig egy partira tartó asszonyt lőttek le Pretoriánál, amiért összetévesztették autóját egy körözött kocsival.

A rendőrség egyre erőszakosabb
A rendőrség egyre erőszakosabb

Jacob Zuma elnök májusi megválasztásakor megígérte, hogy a korábbinál hatékonyabban lép fel a bűnözés ellen, de a kritikusok szerint az öltözködése és stílusa miatt a Guardian szerint cowboynak is nevezett Bheki Cele rendőrfőkapitány júliusi kinevezése után egyre több visszaélést jelentettek a rendőrök ellen. Cele keményebb fellépést kért a rendőröktől, és azt is javasolta, hogy törvénymódosítással könnyítsék a rendőrök fegyverhasználatát.

A kritikusok az apartheid rendszert emlegetik, amikor a rendőrök hátba lőhették a menekülő gyanúsítottakat. Ráadásul szerintük túl sok esetben folyik visszaélés miatt eljárás rendőrök ellen, 2008-ban 538 rendőrt ítéltek el gyilkosság, nemi erőszak, lopás vagy korrupció miatt.  • Hírek
  • Hírek