Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Golyóálló mellényt azért nem adnának a focistákra

2009.11.29. 16:24
Fél évvel a 2010-es labdarúgó-világbajnokság előtt még mindig sokan aggódnak a dél-afrikai közbiztonság miatt. A rendező országban naponta ötven embert ölnek meg, egyre több a rablás és virágzik a prostitúció. Az erőszakos módszerei miatt támadott rendőrség szerint a bűnözés nem érinti a világbajnokság helyszíneit, a külföldi szurkolóknak nincs mitől tartaniuk.

A 2010-es labdarúgó-világbajnokságot rendező Dél-afrikai Köztársaságot sokat bírálták az előkészületek csúszása miatt, és egy időben még az is felmerült, hogy elveszik az országtól a június 11-én kezdődő sportrendezvényt. A stadionok végül a kormány szerint időre elkészülnek, azonban még fél évvel a vébé kezdete előtt is aggasztó a biztonsági helyzet az országban.

000 DV536956

Október végén nagy vihart kavart a Sport Bildben megjelent egyik cikk. A lap szerint a német labdarúgó szövetséggel is tárgyaló BaySecur testőrcég vezetője, Günther Schnelle azt mondta, hogy a hotelen kívül golyóálló mellényre is szükségük lehet a német játékosoknak Dél-Afrikában. A dél-afrikai felháborodásra Schnelle tagadta a Bildben megjelent kijelentéseket, a német szövetség pedig biztosította az afrikai országot, hogy nem akarnak golyóálló mellényt adni a focistákra.

A német labdarúgó szövetség biztonsági főnöke november elején Dél-Afrikába utazott tájékozódni a helyzetről, ugyanakkor csak a csoportok december 4-i sorsolása után döntik majd el, hogy milyen saját biztonsági intézkedéseket vezetnek be a csapat és a kísérők védelmében, írja a BBC.

Naponta ötven embert gyilkolnak meg

A vébére kijutó szövetségek azért fordulhatnak biztonsági cégekhez, mert Dél-Afrika egyike a világ legveszélyesebb országainak. A hivatalos rendőrségi statisztikák szerint átlagosan naponta ötven embert gyilkolnak meg, és ezzel megegyező a gyilkossági kísérletek száma. Háborús országokban vannak ennél rosszabb statisztikák, teszi hozzá a Telegraph.

000 Par1965035

A gyilkosságok száma összességében három százalékkal csökkent 2009 első felében a korábbi évhez képest, azonban a szexuális bűncselekmények és a betörések száma jelentősen emelkedett. A turistákat leginkább érintő autórablások és fegyveres rablások száma is folyamatosan növekszik, a bevásárlóközpontokban is egyre gyakrabban csapnak le a támadók, írja a dpa.

Elemzők attól tartanak, hogy a világbajnoksághoz közeledve egyre többen eshetnek áldozatul a drogkereskedelem és a prostitúció felügyeletéért harcoló bandáknak, a bűnözők ugyanis különösen nagy hasznot várnak a tornától.

A szervezők nem aggódnak

A dél-afrikai igazságügyi minisztérium elismerte, hogy a korábbi rendező országok tapasztalatai alapján a világbajnokság alatt még jobban megszaporodhat a bűncselekmények száma, ugyanakkor megpróbálták megnyugtatni a külföldi szurkolókat.

A 2010-es világbajnokság szervező bizottságának elnöke, Danny Jordaan hangsúlyozta, hogy az apartheid rendszer felszámolása óta száznál is több nemzetközi sporteseményt bonyolítottak le komolyabb probléma nélkül, köztük 2009-ben a Konföderációs Kupát. Szerinte különbséget kell tenni általában a bűnözés és a rendezvények biztosítása között.

A cowboynak is nevezett Bheki Cele rendőrfőkapitány
A cowboynak is nevezett Bheki Cele rendőrfőkapitány

"Ha elmegyek az Egyesült Államokba, akkor is óva intenek Atlanta egyes negyedeitől" – mondta Bheki Cele országos rendőrkapitány, aki szerint a legtöbb bűncselekmény a szegényebb külvárosi részeken, a tornától messze történik. „Nyugodtan alszom a világbajnokság biztonsági előkészületei miatt" – mondta a dpa-nak.

Speciális bíróságokkal készülnek

Nathi Mthethwa rendészeti miniszter vasárnap ismertette az állításuk szerint huligánoktól terrorfenyegetésig mindennel számoló átfogó biztonsági tervet. A hatóságok a több tízezer biztonsági őr mellett 41 ezer rendőrt vetnek be a világbajnokság mérkőzéseinek helyet adó kilenc dél-afrikai városban, az esetleges tömegoszlatásra francia rohamrendőrök készítik fel őket.

Minden stadionban ezer rendőr vigyáz majd a rendre, a városok felett a tervek szerint összesen negyven rendőrségi helikopter járőrözik. A helyszínek között a szurkolók nagy része várhatóan vonaton utazik majd, ezért a rendőrök a szerelvények végére csatlakoztatható mobil rendőrközpontokkal is készülnek. Ezekben két zárkát is kialakítanak, így a rendbontókat akár a vonaton, út közben is lekapcsolhatják.

A Terrorelhárítás bemutatója
A Terrorelhárítás bemutatója

A kormány 54 speciális bíróságot is felállítana május 28. és június 25. között, ezek napi tizenöt órában segítenének a torna alatt elkövetett bűncselekmények eljárásainak felgyorsításában.

Saját rendőrt vagy testőrt a szurkolóknak

A tornán résztvevő országok is küldenek majd saját rendőröket, akik a tervek szerint segítenek megoldani a nyelvi és kulturális különbségekből fakadó nehézségeket. Különösen a brit rendőröket várják, az előrejelzések szerint ugyanis ötvenezer szurkoló utazik majd Nagy-Britanniából a vébére, és a dél-afrikai hatóságok tartanak a velük érkező futballhuligánoktól.


Dél-afrikai foci-vb nagyobb térképen való megjelenítése

A dél-afrikai biztonsági cégek kihasználták a körülményeket, és külön védelmet ajánlanak a szurkolóknak. Az egyik cég hirdetésében azt állítja, hogy naponta rabolnak el turistákat a johannesburgi reptérhez közeli utakról, ezért a legjobb már előre megszervezni a testőröket. Bár a rendőrség a szállodák biztosítását ígéri, de megfelelő összegért szuperbiztos luxusvillákat is bérelhetnek az érdeklődök, írja a Reuters.

Kiemelik az eredményeket

A dél-afrikai rendőrség a világbajnoksághoz közeledve megpróbálta szembeállítani a riasztó statisztikákkal a közelmúltban elért eredményeket. Létrehozták a Kiemelt Nyomozati Igazgatóságot, amely a rendészeti minisztérium szerint segített felszámolni Durban kikötővárosban egy évente ötszázmillió rand (kb. 12 milliárd forint) forgalmat bonyolító nemzetközi drogbanda egyik szárnyát.

Késik a gyorsvasút

A 2010. június 11. és július 11. között megrendezett foci-vébére 450 ezer külföldi szurkolót várnak Dél-Afrikában. Egy részük valószínűleg csak a környező országokban kap szállást, ráadásul a meccseket Fokvárostól Pretoriáig, kilenc városban rendezik, ezért az infrastruktúra fejlesztésére mindenképpen szükség volt a világbajnokság előtt. Több fejlesztés azonban már biztosan nem készül el időben, köztük a Johannesburgot Pretoriával és más városokkal összekötő gyorsvasút sem, amit csak 2010 októberében fognak átadni.

A stadionok építésénél és felújításánál ugyan sikerült ledolgozni a csúszásokat, de az ehhez szükséges kilencmilliárd rand (kb. 225 milliárd forint) csak nehezen térül meg. A turizmus beindítása nélkül szinte lehetetlen, ezért is fontos a világbajnokság zavartalan lebonyolítása és a szurkolók épsége a kormánynak.

Pozitív eredményként említették, hogy több civil szervezettel is együttműködnek, a Crime Line nevű szervezettel közösen november 25-től két héten keresztül kiemelt kampányt folytatnak a prostitúció, valamint a nőket és gyerekeket ért erőszak ellen.

Sokan bírálják a rendőrséget

Számos civil szervezet támadta ugyanakkor a rendőrséget, amiért az utóbbi időben egyre erőszakosabban lépnek fel a bűnözőkkel szemben, és civilek is áldozatul esnek akcióiknak. Több eset is nagy vihart kavart az elmúlt hetekben: legutóbb egy hároméves kisfiút lőtt le tévedésből egy elhamarkodott fegyverhasználattal vádolt rendőr, egy másik alkalommal pedig egy partira tartó asszonyt lőttek le Pretoriánál, amiért összetévesztették autóját egy körözött kocsival.

A rendőrség egyre erőszakosabb
A rendőrség egyre erőszakosabb

Jacob Zuma elnök májusi megválasztásakor megígérte, hogy a korábbinál hatékonyabban lép fel a bűnözés ellen, de a kritikusok szerint az öltözködése és stílusa miatt a Guardian szerint cowboynak is nevezett Bheki Cele rendőrfőkapitány júliusi kinevezése után egyre több visszaélést jelentettek a rendőrök ellen. Cele keményebb fellépést kért a rendőröktől, és azt is javasolta, hogy törvénymódosítással könnyítsék a rendőrök fegyverhasználatát.

A kritikusok az apartheid rendszert emlegetik, amikor a rendőrök hátba lőhették a menekülő gyanúsítottakat. Ráadásul szerintük túl sok esetben folyik visszaélés miatt eljárás rendőrök ellen, 2008-ban 538 rendőrt ítéltek el gyilkosság, nemi erőszak, lopás vagy korrupció miatt.