Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Obama várhatóan újabb csapatokat küld Afganisztánba

2009.11.30. 19:13
Barack Obama amerikai elnök döntött Afganisztán-stratégiájáról; elhatározásáról értesítette a legfőbb szövetségeseket, közölte Robert Gibbs elnöki szóvivő hétfőn.

Obama vasárnap éjszaka még egy utolsó, soron kívüli nemzetbiztonsági tanácskozást tartott a Fehér Házban, ahol mások mellett Robert Gates védelmi miniszter és James Jones nemzetbiztonsági főtanácsadó jelenlétében kifejtette, milyen döntést hozott. Tájékoztatta az ázsiai országban állomásozó amerikai csapatok főparancsnokát és a kabuli amerikai nagykövetet is.

Az amerikai sajtó szinte már tényként kezeli, hogy Obama újabb csapatokat küld Afganisztánba; a kiszivárogtatások szerint mintegy 50 százalékkal fogja megnövelni a 68 ezer fős amerikai katonai erő létszámát. Az új csapatok telepítése a következő 12-18 hónapban várható. Obama állítólag a csapatok majdani kivonásának menetrendjét is érinteni fogja beszédében, ezzel mintegy kiengesztelni igyekezve a háború ellenzőit.

Az elnök a Fehér Ház közlése szerint telefonon tájékoztatta döntéséről mások mellett Nicolas Sarkozy francia elnököt, Gordon Brown brit miniszterelnököt és Dmitrij Medvegyev orosz elnököt.

Obama kedd este, fő műsoridőben, a West Point katonai akadémián, országos televíziós beszédben jelenti be, hogy több hónapi tájékozódás és tanácskozások sorozata után miképpen döntött az afganisztáni háborús stratégiáról.

A The Washington Post és az ABC friss közös felmérése szerint az amerikaiak 48 százaléka nem ért egyet azzal, ahogy Obama kezeli az afgán háborút, 45 százalék helyesli az elnök lépéseit. A demokraták számára a jövő évi félidős kongresszusi választások előtt aggasztó jel, hogy a függetlenek körében, akiknek döntő szavuk volt Obama tavalyi választási győzelmében, 39 százalékosra csökkent Obama háborús politikájának támogatottsága.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?