Jusztina
3 °C
16 °C

Szaddám el akarta hallgattatni a Szabad Európa Rádiót

2009.11.30. 10:45 Módosítva: 2009-11-30 16:48:36
Az egykori iraki diktátor tankelhárítóval támadt volna a Szabad Európa Rádió prágai központjára. A cseh ügynökök behatoltak az iraki nagykövetségre, meghiúsították a merényletet.

Merényletet tervezett a Szabad Európai Rádió (SZER) prágai központja ellen Szaddám Huszein egykori iraki diktátor, közölte a Nova kereskedelmi televízió a cseh titkosszolgálatokra hivatkozva.

"A Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) az elmúlt évtizedben három merényletet hiúsított meg a Cseh Köztársaságban. A SZER központja ellen tervezett merénylet meghiúsítása egyike volt ezeknek" - közölte Jan Subert, a BIS szóvivője.

Szaddám 1999-ben egy katonai parádén
Szaddám 1999-ben egy katonai parádén

Bejutottak az iraki nagykövetségre

A cseh polgári titkosszolgálat 1999-ben szerzett információkat a SZER ellen készülő akcióról, ezt követően következetes megfigyelés alatt tartotta az iraki titkosszolgálat ügynökeit, akik diplomata-útlevéllel érkeztek az országba.

A cseh ügynököknek sikerült bejutniuk az iraki nagykövetségre, és megállapították, hogy az akció terve igaz. A SZER épületére egy közeli lakás ablakából lőttek volna ki tankelhárító lövedékeket. A nagykövetség épületében akkoriban már volt legalább hat géppisztoly, 11 pisztoly és 2000 töltény. A merénylet meghiúsítása után az irakiak 2003 áprilisában a fegyvereket, amelyek diplomáciai kocsikban kerültek Csehország területére, kiadták a cseh hatóságoknak.

Huszein a merénylettel szerette volna véglegesen elhallgattatni a SZER iraki adását. "Megbízta a titkosszolgálatot, hogy vigye végbe az akciót. Erre egy meglehetősen magas pénzösszeget is elkülönítettek" - állítja Subert.

Kommandósok őrizték

A cseh hatóságok a fenyegetés következtében döntöttek úgy, hogy a SZER-nek a forgalmas Vencel tér szomszédságában álló épületét (az egykori csehszlovák szövetségi parlament székhelye) betontorlaszokkal veszik körül, és kommandósok fogják őrizni. Ez csak néhány hónapja szűnt meg, amikor a SZER a központtól távol eső új székházba költözött. Szakértők szerint ma ez Csehország egyik legjobban őrzött épülete.

A SZER székháza Prága központjában éveken keresztül éles viták tárgya volt Csehországban. Szakértők és a közvélemény szerint ez óriási kockázat volt a város számára, mert a rádió elleni bármiféle akció minden bizonnyal emberéleteket követelt volna. A SZER Václav Havel meghívására a kilencvenes évek közepén költözött Münchenből Prágába.

A Huszein-rendszert 2003-ban katonai beavatkozással döntötték meg az Egyesült Államok által vezetett szövetségesek.