Árpád
-2 °C
4 °C

Szaddám el akarta hallgattatni a Szabad Európa Rádiót

2009.11.30. 10:45 Módosítva: 2009-11-30 16:48:36
Az egykori iraki diktátor tankelhárítóval támadt volna a Szabad Európa Rádió prágai központjára. A cseh ügynökök behatoltak az iraki nagykövetségre, meghiúsították a merényletet.

Merényletet tervezett a Szabad Európai Rádió (SZER) prágai központja ellen Szaddám Huszein egykori iraki diktátor, közölte a Nova kereskedelmi televízió a cseh titkosszolgálatokra hivatkozva.

"A Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) az elmúlt évtizedben három merényletet hiúsított meg a Cseh Köztársaságban. A SZER központja ellen tervezett merénylet meghiúsítása egyike volt ezeknek" - közölte Jan Subert, a BIS szóvivője.

Szaddám 1999-ben egy katonai parádén
Szaddám 1999-ben egy katonai parádén

Bejutottak az iraki nagykövetségre

A cseh polgári titkosszolgálat 1999-ben szerzett információkat a SZER ellen készülő akcióról, ezt követően következetes megfigyelés alatt tartotta az iraki titkosszolgálat ügynökeit, akik diplomata-útlevéllel érkeztek az országba.

A cseh ügynököknek sikerült bejutniuk az iraki nagykövetségre, és megállapították, hogy az akció terve igaz. A SZER épületére egy közeli lakás ablakából lőttek volna ki tankelhárító lövedékeket. A nagykövetség épületében akkoriban már volt legalább hat géppisztoly, 11 pisztoly és 2000 töltény. A merénylet meghiúsítása után az irakiak 2003 áprilisában a fegyvereket, amelyek diplomáciai kocsikban kerültek Csehország területére, kiadták a cseh hatóságoknak.

Huszein a merénylettel szerette volna véglegesen elhallgattatni a SZER iraki adását. "Megbízta a titkosszolgálatot, hogy vigye végbe az akciót. Erre egy meglehetősen magas pénzösszeget is elkülönítettek" - állítja Subert.

Kommandósok őrizték

A cseh hatóságok a fenyegetés következtében döntöttek úgy, hogy a SZER-nek a forgalmas Vencel tér szomszédságában álló épületét (az egykori csehszlovák szövetségi parlament székhelye) betontorlaszokkal veszik körül, és kommandósok fogják őrizni. Ez csak néhány hónapja szűnt meg, amikor a SZER a központtól távol eső új székházba költözött. Szakértők szerint ma ez Csehország egyik legjobban őrzött épülete.

A SZER székháza Prága központjában éveken keresztül éles viták tárgya volt Csehországban. Szakértők és a közvélemény szerint ez óriási kockázat volt a város számára, mert a rádió elleni bármiféle akció minden bizonnyal emberéleteket követelt volna. A SZER Václav Havel meghívására a kilencvenes évek közepén költözött Münchenből Prágába.

A Huszein-rendszert 2003-ban katonai beavatkozással döntötték meg az Egyesült Államok által vezetett szövetségesek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?