Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Fizetnek a molesztáló papokért

2009.12.03. 21:14
128 millió eurós kártérítést ajánlott fel egy ír katolikus rend az egyházi intézményekben történt visszaélések áldozatainak. A mára megszűnt árvaházak és javítóintézetek ellen 14 ezren tettek panaszt, a XX. század második felében elkövetett molesztálásokat egy kormányzati bizottság vizsgálata tárta fel.

Újabb jelentős összegű kártérítést ajánlott fel csütörtökön egy írországi katolikus rend az egyházi gyermekintézményekben a XX. század második felében történt visszaélések miatt.

Az Irgalmas Nővérek 128 millió euró megfizetését vállalták az áldozatok, a kormány és különböző jótékonysági szervezetek részére. Az apácarend közleményében őszinte sajnálatának adott hangot az egykor a gondozása alatt állt gyermekek szenvedései miatt.

Egy ír kormányzati bizottság jelentéséből májusban derült ki, hogy az 1930-as és 1990-es évek között a katolikus egyház különböző rendjei által működtetett intézményekben - árvaházakban, javítóintézetekben, ipari iskolákban és kórházakban - rendszeresen bántalmazták, szexuálisan zaklatták és megalázták a gyerekeket.

Az ír kormány azt kérte az érintett rendektől, hogy járuljanak hozzá az áldozatoknak fizetett kártérítéshez. Több mint 14 ezren tettek panaszt az érintett, mára már megszűnt intézmények fenntartói ellen, és összesen egymilliárd euró kártérítést követelnek.