Visszaszorult az új influenza Nagy-Britanniában

2009.12.03. 18:06
Egyre kevesebben fordulnak influenzás tünetekkel orvoshoz Nagy-Britanniában. A héten 22 ezren mentek orvoshoz, míg az előző héten még 46 ezren. A tiszti főorvos drámai csökkenésről beszélt, de még óva intett az elhamarkodott következtetésektől.

Kevesebb mint a felére csökkent egy hét alatt a H1N1 influenzavírus-törzs okozta új megbetegedések száma Nagy-Britanniában. A brit Egészségvédelmi Hivatal (HPA) szokásos csütörtöki tájékoztatóján közölte, hogy a legutóbbi hét napon 22 ezer új beteget észleltek, a legtöbbet közülük Angliában. Az előző héten még 46 ezer új fertőzést jegyeztek fel.

Sir Liam Donaldson angol-walesi tiszti főorvos "drámainak" nevezte a csökkenést. Még nem lehet tudni, hogy ez a folyamat tartós marad-e, tette hozzá.

A H1N1 vírustörzs Nagy-Britanniában, elsősorban Angliában okozta eddig a legsúlyosabb járványt Európán belül: a nyár közepén volt olyan hét, amikor 110 ezer új esetet jegyeztek fel. Egy ideig gyorsan csökkent a megbetegedések száma, majd az ősz elején ismét meredeken nőtt. A legutóbbi hetekben azonban megint folyamatosan enyhül a járvány.

A 61 milliós országban becslések szerint eddig 700 ezren eshettek át az új típusú influenzán. A csütörtöki kimutatás szerint országszerte 270 beteg halt meg, közülük 178-an Angliában. Ezer beteget kórházban kezelnek.

Nagy-Britanniában októberben kezdődött a tömeges oltási kampány a H1N1 influenzatörzs ellen. Első körben a kockázati csoportokba sorolt 14 millió személy kap védőoltást, mindenekelőtt az egészségügyi ellátásban dolgozók, a krónikus betegségekben szenvedők, illetve a gyermeket váró nők. Ennek a csoportnak az oltása a tervek szerint karácsonyig befejeződik.  • Hírek
  • Megtakarítás