Edit
15 °C
29 °C

Băsescu Orbánnal kampányol Erdélyben

Orbán Viktorral készült közös fotóval és az idei Tusványosi Szabadegyetemen készült közös videofelvétellel kampányol Traian Basescu Erdélyben, a romániai elnökválasztások második fordulója előtti napokban.

A Demokrata-Liberális Párt támogatta Traian Băsescu készpénznek vette Orbán Viktor tusnádfürdői nyilatkozatát, amely szerint „mi abban vagyunk érdekeltek – mint az Európai Néppárthoz tartozó közösség –, hogy Romániában a parlamenti választásokon a velünk együtt működő, velünk egy közösséghez tartozó demokrata párt nyerje a választásokat, és az ő elnökjelöltje. Ebből nem csinálok titkot, ha szükséges, akkor kampányeseményre is állok rendelkezésére az elnök úrnak.”

Az erről tanúskodó a kisfilm a www.basescu-szekelyek.ro honlapon tekinthető meg, ahol többek között ez olvasható: „A szekelyek Basescura [szavaznak] Mert ugyanazon európai politikai családba tartozik, mint a FIDESZ, így lehetőség van egy erős európai népi pólus létrehozására. Mert Orbán Viktor a FIDESZ elnöke úgy véli, hogy Traian Basescu az az államfő, akivel legeredményesebben együttműködhet egy szorosabb és jobb román–magyar valamint erdélyi magyar és román kapcsolat kiépítésében.”

A Demokrata-Liberális Párt – amelyik Băsescut támogatja a választási kampányban – az erdélyi Krónika napilapban is egész oldalas hirdetési felületet vásárolt, ahol a tusnádfürdői közös fotón egy Orbán-idézet olvasható: „A második fordulóban Traian Basescura szavaznék”. „Miért ne bíznánk benne” – áll az Orbán-szöveg mellett. Az idézett mondat egyébként nem hangzik el a reklámozott kisfilmben.

Közös fotó

A román elnökválasztások vasárnapi második fordulójában a jelenleg államfői tisztséget betöltő Băsescunak a szociáldemokrata Mircea Geoană a kihívója. A november 22-i első fordulót Băsescu nyerte enyhe előnnyel. A közvélemény-kutatások szerint azonban most már Geoananak áll a zászló, miután mindegyik ellenzéki párt melléje sorakozott fel.

15%
4299 Ft
3655 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft