Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Londonban terjeszkedik a Jobbik

2009.12.05. 12:48 Módosítva: 2009.12.05. 15:09
A Jobbik szervezetet hozott létre Londonban, amely vasárnap tartja első gyűlését, írja a Times Online. A legnagyobb brit szélsőjobboldali párt ellenzői szerint a lépés a szélsőjobboldal megerősödését jelzi Nagy-Britanniában. A Jobbik Britanniai Társasága szerint azonban intézményesen nem tartoznak a magyar párthoz, csak rokonszenveznek vele.

"Az antiszemitizmussal és rasszizmussal vádolt Jobbik szélsőjobboldali magyar párt szervezetet hoz létre Londonban" - írja a Times Online. A lap szerint "a saját egyenruhás félkatonai szárnnyal rendelkező nacionalista párt" vasárnap tartja a Jobbik Britanniai Társaságának első gyűlését.

A szervezet London északi részén, Kentish Townban tartja gyűlését, a lap szerint célul tűzte ki, hogy eljutassa a Nagy-Britanniában élő magyarokhoz a nemzeti értékeket, és megszerezze támogatásukat a Jobbik programjához.

A Jobbik képviselői már találkoztak Nick Griffinnel, a legnagyobb brit szélsőjobboldali erő, a Brit Nemzeti Párt (BNP) elnökével, és európai parlamenti képviselőjével, írja a lap. Emlékeztetnek rá, hogy a Jobbik is tagja a több ország szélsőjobboldali pártjai által október végén létrehozott Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének, amelyhez a BNP is csatlakozott.

A Jobbik Britanniai Társaságának szóvivője, Fehér Tamás ugyanakkor szombaton Londonban az MTI-nek azt mondta: jóllehet a szerveződés rokonszenvez a Jobbikkal, intézményesen nem tartozik a magyarországi párthoz, és politikai kampányt sem kíván folytatni. A szóvivő elmondta: tudomása szerint jogi lehetőség sincs arra, hogy pártok más országokban saját szervezeteket hozzanak létre. Fehér szerint a csoportnak a Brit Nemzeti Párttal sincs kapcsolata.

A BNP ellenzői szerint a Jobbik megjelenése a szélsőjobboldal terjedésének a jele Nagy-Britanniában. "Az új szervezet létrehozása is jelzi, hogy az európai fasiszták eltökélték, hogy gyűlölködésüket a Csatornán túl is terjesszék" - idézi a lap James Bethellt, a BNP-ellenes Nothing British szervezet igazgatóját. Bethell szerint a Jobbik vezetői rendszeresen a Magyarországon élő kisebbségek ellen szítanak.

A Times Online emlékeztet rá, hogy a brit antifasiszták tiltakozása miatt végül visszavonták a lap által a Jobbik vezetőjének nevezett Morvai Krisztina meghívását egy novemberi konferenciára.  • Vennék
  • Hírek