Jusztina
10 °C
27 °C

Megbüntették a szerb államfőt, mert ivott

2009.12.08. 13:19 Módosítva: 2009.12.08. 13:19
Pénzbüntetésre ítélte a bíróság Boris Tadicot, az ifjúsági és sportminisztert, valamint a belgrádi városi közgyűlés elnökét, mert október 10-én pezsgővel ünnepelték a szerb válogatott győzelmét a stadionban.

Sportlétesítményben való italozásért 40 ezer dinárra (mintegy 110 ezer forint) büntette Boris Tadic szerb államfőt kedden egy szabálysértési bíró. A büntetést, amely fellebbezés híján nyolc nap múlva válik jogerőssé, azért rótta ki Zoran Pasalic, mert az elnök törvénysértő módon megivott egy pohár pezsgőt október 10-én a hazai csapat 5:0 győzelmével végződött Szerbia–Románia meccs  után a stadionban. A "dőzsölésre" az adott okot, hogy ezzel a szerb válogatott bekerült a jövő évi futball-világbajnokság résztvevői közé.

Boris Tadicnak "bűntársai" is voltak: Snezana Samardzic Markovic ifjúsági és sportminiszter, valamint Aleksandar Antic, a belgrádi városi közgyűlés elnöke. Ők ugyanazt a büntetést kapták, mint az államfő. A bíró valószínűleg enyhítő körülményként vette számításba, hogy a vádlottak komolyan megbánták a szerb sajtóban nagy nyilvánosságot kapott, számos fényképpel bizonyított tettüket, nem hivatkoztak mentelmi jogukra, s még csak ügyvédet sem fogadtak, hogy kimossa őket a vádak alól. Ezért a maximálisan kiróható 50 ezer dinárnál 10 ezerrel kevesebbel megúszták. Ez még mindig szép összeg, de ha valamelyikük nem tudja kifizetni, legfeljebb börtönbe vonul, és 60 nap alatt leüli a büntetést.

A szerb törvények – amelyeknek jelentős szigorítására készülnek a stadionokban elharapózott erőszak miatt – tiltják a sportlétesítményekben az alkoholfogyasztást. Aki mégis szeszt iszik, az legalább 30 ezer dinárra büntetendő, és ha visszaeső bűnössé válik, eltilthatják a sportesemények látogatásától.

Szerb sajtójelentések szerint arra még nem volt példa, hogy a Crvena Zvezda vagy a Partizan Beograd pálinkásüveggel meccsre vonuló szurkolói közül bárkit megbírságoltak volna. Igaz, ők nem is tudnák hasznosítani azt a reklámot, amelyet egy ilyen büntetés engedelmes elfogadása egy politikusnak jelent.