Vilma
3 °C
13 °C

Az RMDSZ két-három miniszteri posztot kaphat

2009.12.14. 13:24
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két-három miniszteri posztra számíthat az alakulóban lévő új román kormányban, adta hírül a román sajtó.

A Gandul című napilap - a Mediafax hírügynökségre hivatkozva - úgy tudja, hogy az RMDSZ három miniszteri posztra számíthat, ha a magyar párt csak a Traian Basescu államfőt támogató Demokrata Liberális Párttal (PD-L) alkot kormányt. Ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is úgy dönt, hogy tagja lesz ennek a koalíciónak, akkor az RMDSZ csak két tárcát kap.

A hírforrás úgy tudja, hogy a demokraták 18 szaktárcából álló kormányt akarnak. Az előző koalíciós kabinetnek, amely 2009 januárjától október közepéig volt hivatalában, ugyanennyi minisztériuma volt, akkor a PD-L és a Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotott szövetséget egymással.

Már ismert területek

Az újság szerint az RMDSZ a miniszteri posztokon kívül államtitkári tisztségekre, a központi államapparátusban pedig egyéb funkciókra is számíthat. A magyar érdekvédelmi szervezet a regionális fejlesztési és a környezetvédelmi minisztériumot kaphatja meg. Korábban az RMDSZ politikusai már vezették ezeket a szaktárcákat.

Az Evenimentul Zilei című román napilap úgy tudja, hogy a miniszterelnök-helyettesi tisztség is az RMDSZ-é lehet. A lap szerint ha csak a PD-L és az RMDSZ alkotja a koalíciót, a miniszterelnöki tisztség várományosa ismét Emil Boc lesz, akinek a kisebbségi kabinetje október közepén megbukott a parlamentben.

A PD-L és az RMDSZ alkotta kisebbségi kormány elegendő szavazatot kaphat beiktatásához figyelembe véve, hogy a nem magyar nemzeti kisebbségek és a függetlenek parlamenti frakciója is hajlandó támogatni egy ilyen összetételű kormányt. Ez a koalíció azonban nem rendelkezik stabil többséggel a törvényhozói testületben. Ezt csak a PNL biztosíthatja, amely várhatóan hétfőn dönt arról, hogy kormányra lép vagy ellenzékben marad.