Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Szerbia hivatalosan megpályázza az EU-tagságot

2009.12.19. 21:00
Hivatalos is bejelentette Szerbia, hogy megpályázza az EU-tagságot. Mirko Cvetkovics kormányfő szombaton azt mondta, hogy remélhetőleg még az év vége előtt beadják jelentkezésüket.

A szerb miniszterelnök Belgrádban újságíróknak azt mondta, hogy a kormány döntése egyértelmű, és erről értesítették az Európai Unió soros elnökségét betöltő svéd kormányt. A választól függ, hogy Belgrád mikor terjesztheti be írásban a jelentkezését.

Svédország december 31-én átadja az elnökséget Spanyolországnak. Belgrád november jelezte, hogy csatlakozna a közösséghez, de viták voltak a jelentkezés időpontjában.

Borisz Tadics államfő azt mondta, hogy országa hivatalos is megvitatta a jelentkezést az EU mind a 27 tagjával, amelynek nagy többsége Tadics szerint támogatta Szerbia törekvését. A kormányfő szombati bejelentése kapcsán az államfő azt közölte, hogy ez egy nagy nap Szerbiának és a szerbeknek. Tadics azt is mondta." Nem lehet vitás, hogy milyen út áll Szerbia előtt, és ez az európai integráció.

Az AFP értesülései szerint EU-diplomaták nem annyira optimisták, mint a szerb vezetők. Nevük elhallgatását kérő brüsszeli tisztségviselők szerint Szerbia jelentkezését támogatja Görögország és Olaszország, de fenntartásaik vannak olyan kulcsfontosságú országoknak, mint például Nagy-Britannia és Hollandia.