Pál
-1 °C
5 °C

Melegbár nyílt Kínában

2009.12.21. 18:27
Újságírók meghívása nélkül, szűk körben nyitották meg Kína első, kormánytámogatással létesült melegbárját az ország délnyugati részében lévő Dali városában. A tulajdonos közösségi klubot akar kialakítani, ahol AIDS-felvilágosítást is tartanak majd.

Hivatalosan is megnyílt Kína első kormánytámogatással létesült melegbárja a délnyugat-kínai Jünnan (Yunnan) tartomány Dali városában, tudatta a bár tulajdonosa. A hivatalos megnyitó a tervezett időponthoz képest közel három hetet csúszott, mert december elsején az AIDS elleni küzdelem világnapján a túlzott médiaérdeklődés miatt a vállalkozás gazdái elhalasztották a nyitást.

A múlt hétvégén tehát csendben, szalagátvágás nélkül, több mint hatvan résztvevő, többségükben meleg férfiak és tíz önkéntes jelenlétében birtokukba vehették a majd felvilágosító közösségi klubként is működő szórakozóhelyet. Újságíró nem volt jelen.

"Nagy támogatást jelentett, hogy ennyien eljöttek, sokan távolról, a városon túlról érkeztek, csak a nyitásra" - mondta Csang Csien-po (Zhang Jianbo) tulajdonosa Hszinhua hírügynökségnek hétfőn. Csang 36 éves orvos, a dali városi kórház bőr- és nemibeteg gondozójának igazgatója, a helyi HIV/AIDS megelőzésért munkálkodó civil szervezet alapítója is egyben.

"A bár naponta kilenc órán át tart nyitva, délután 3-tól éjfélig, a minimum fogyasztás egy Coca Cola ára, öt jüan (240 forint). A tea és az apró harapnivaló ingyenes" - számolt be terveiről Csang, aki egyelőre az önfenntartásra törekszik és nem a nyereségre.

"A meleg férfiak gyakran nem találnak megfelelő helyet a beszélgetésre, gondolataik kifejtésére" - véli a vezető, aki Hsziao Tao (Xiao Tao) néven mutatkozott be. "Itt felszabadulhatnak a lelki nyomás alól, és szabadon beszélhetnek a problémáikról, köztük az AIDS megelőzéséről" – magyarázta. Szerinte a közösség megfogalmazhat, felvethet majd olyan javaslatokat is, amelyek segíthetik a különleges problémákkal küzdő réteg beilleszkedését, a rájuk vonatkozó politika formálását.

Dali város évente 20 ezer jüant (530 ezer forint) biztosít az AIDS-betegek kezeléshez szükséges gyógyszerekre, a 120 ezer jüanos (3,1 millió forint) befektetés nem túlzó, nyilatkozta még korábban Csiang An-min, (Jiang Anmin) a város helyettes főorvosa.

Jünnan tartományban él a regisztrált kínai HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek 23 százaléka, és Dali a térségben különösen is veszélyeztetett. A délnyugati határ mentén elterülő tartomány ugyancsak nagyszámú - egyes becslések szerint 850 ezres - meleg férfiközösség hazája, és közülük alig hatezren vannak, akik nyilvánosan is vállalják másságukat.

A kínai melegek évtizedekig szenvedtek előítéletektől és a megkülönböztetéstől. Találkozóhelyeik gyakran voltak rendőrségi razziák célpontjai; sokan házasodtak meg csak azért, hogy a családi és társadalmi elvárásoknak megfeleljenek.

A kínai egészségügyi minisztérium becslése szerint az országban 2009 végére körülbelül 740 ezer lesz a HIV-fertőzöttek száma. Az idén 48 ezer új fertőzöttről tudnak. Egy közelmúltbéli felmérés szerint 32 százalékuk férfiak közti szexuális kapcsolat révén fertőződött meg.