Elesett a karácsonyi misén a pápa

2009.12.25. 00:03 Módosítva: 2009.12.25. 14:40
Egy valószínűleg mentális zavarokkal küszködő nő akart XVI. Benedek közelébe kerülni, a tumultusban elesett a pápa, de hamar felsegítették. A nőt letartóztatta a vatikáni csendőrség, pénteken kórházba szállították. Roger Etchegaray bíboros is elesett, eltört a combcsontja.

Elesett, de felállt és folytatta a szertartást XVI. Benedek pápa karácsony vigíliáján, amikor csütörtökön este a Szent Péter-bazilikában a mise bemutatására érkező egyházfőhöz egy nő próbált meg bejutni a korlátokon keresztül.

Az ismeretlen nő okozta tumultusban a 82 éves katolikus egyházfő elesett, de azonnal felsegítették, és XVI. Benedek, mintha mi sem történt volna, már az oltár elé járult, majd némi késéssel elkezdődött a karácsonyi ünnepi mise.

A lökdösődő
A lökdösődő

A katolikus egyházfő - aki franciául mondta el homíliáját (szentírást magyarázó beszédét) - az erőszakról való lemondást hirdette, hogy "csak az igazság és a szeretet fegyverét használjuk".

XVI. Benedek a bazilikában összegyűlt több ezer hívő előtt élesen bírálta az önzés jelenségét, legyen szó egyéni vagy csoportos egoizmusról, amely szerinte a az érdekek és a vágyak rabszolgáivá teszi az embereket, szembeállítja őket az igazsággal és "elválaszt bennünket egymástól".

Nem először lökdösődik?

Federico Lombardi vatikáni szóvivő megerősítette az incidens tényét, és azt hangsúlyozta, hogy a pápa minden jel szerint nem sérült meg, amikor a nő fellökte. Lombardi szerint a nő, akit őrizetbe vett a vatikáni csendőrség, valószínűleg mentális zavarokkal küzd.

Egyes jelentések nem zárják ki, hogy ugyanarról a nőről van szó, aki az egy évvel ezelőtti misén ugyancsak megpróbált a pápa közelébe férkőzni, de akkor még idejében megakadályozták, és az esetnek nem lett különösebb következménye. A BBC szerint a Vatikán később megerősítette a hírt, hogy tavaly ugyanez a nő próbálta megközelíteni a pápát.

A nő az elzárt területre próbált bejutni a bazilikában, amikor a bíborosok menetéhez csatlakozott XVI. Benedek. A tumultusban fellökte Roger Etchegaray bíborost is, aki rosszul lett, és mentővel szállították kórházi kivizsgálásra. A római Gemelli klinikán megállapították, hogy a 87 éves francia bíborosnak eltörött a combcsontja az esés miatt, tájékoztatott később a vatikáni szóvivő.

A támadót az őrizetbe vétel után kihallgatták, a 25 éves svájci-olasz kettős állampolgárságú nő állítólag azt mondta, hogy csak át akarta ölelni a pápát. Susanna Maiolót pénteken kórházba szállították.

Korábban volt az éjféli mise

Idén a vatikáni karácsonyi mise a hagyományokkal szakítva nem éjfélkor, hanem este tíz órakor kezdődött a Szent Péter-bazilikában. Lombardi pápai szóvivő a döntést ezt egy korábbi nyilatkozatában azzal magyarázta, hogy enyhítenek a XVI. Benedekre váró terheken egy olyan időszakban, amikor amúgy is rendkívül elfoglalt a katolikus egyházfő. Nincs ok az aggodalomra az egészsége miatt, tette hozzá akkor a szóvivő.

XVI. Benedek pápa pénteken délben, a hagyománynak megfelelően a Szent Péter-bazilika központi erkélyéről mondta el karácsonyi üzenetét, és „urbi et orbi” (a városnak és a világnak) áldást osztott. A pápa láthatóan jó egészségi állapotban jelent meg az erkélyen.

Pénteki karácsonyi üzenetében szolidaritásra és a válság közepette is békés együttélésre szólított fel. XVI. Benedek 65 nyelven üdvözölte a világ népeit, magyarul is köszöntött: Áldott karácsonyt, mondta.

Békéről és felelősségről beszéltek az éjféli miséken

A szenvedő és reménykedő Szentföld békéjéért való imádkozásra szólította fel a hívőket a jeruzsálemi latin pátriárka a betlehemi csütörtök éjféli misén. Fuád Tual a ciszjordániai Betlehemben, a Születés templomával szomszédos Szent Katalin templomban tartott karácsonyi misét, amelyen jelen volt Mahmúd Abbász palesztin elnök és Szalám Fajjád miniszterelnök is.

A jeruzsálemi latin pátriárka homíliájában (szentírás szövegének magyarázata) a palesztinokat és az izraelieket egyaránt egymás kölcsönös tiszteletére intette. "E föld lakói testvérek, akik ellenségként érzékelik egymást. Ez a föld azonban megérdemli, hogy itt be lehessen lélegezni a szabadságot, az igazságot, a szeretetet, a megbékélést, a békét és a biztonságot" - mondta Fuád Tual.

Csütörtökön már a délutáni órákban több ezer keresztény gyűlt össze a Jászol téren, hogy erős biztonsági készültség mellett ott töltse a karácsony estét. Az ünnepségek kezdetén cserkészek vonultak be sípok, dobok és dudák hangjára a térre, szemben a Születés templomával, majd Fuád Tual érkezett meg ünnepélyesen körmenet élén Jeruzsálemből Jézus Krisztus szülőhelyére. A palesztin hatóságok 15 ezer látogatót vártak a betlehemi szentestére, köztük 300 palesztint a Gázai övezetből.

Erdő Péter bíboros, prímás a karácsonyi éjféli misén Budapesten arról beszélt, hogy a hajdani betlehemi történet ránk vonatkozik, a mi életünket változtatja meg, ezért van a karácsonyi öröm.

A hívőket ugyanakkor ne zavarják meg "azok a műsorok, amelyek éppen az ünnep szent napjaiban Jézus Krisztus személyéről annyi tudománytalan, történelmileg nem helytálló, ellenséges elképzeléssel árasztják el a világot" - tette hozzá az esztergom-budapesti érsek a csütörtök éjfélkor kezdődött szertartáson.

"Mintha a pásztorok egyszerűsége az értelmiség, az írástudók felelősségére hívná fel a figyelmünket" - jegyezte meg a bíboros. Azt mondta, hogy ha "a világ bölcsei és gondolkodói, a közvélemény nagy formálói belebonyolódnak a különböző érdekek hálójába és nem tudják, nem akarják (...) továbbadni mindazt, amire az embereknek szükségük van ahhoz, hogy élhessenek (...) akkor az igazság (...) megrendíti az egyszerű emberek szívét, és minden nehézség ellenére mégis utat talál az elesett emberiséghez". (MTI)  • Hírek
  • Hírek