Julianna, Lilla
1 °C
11 °C

Pszichiátriai problémákkal kezelték a pápát elsodró nőt

2009.12.26. 16:35

Több éve kezelték pszichiátriai problémákkal a pápát a karácsonyi vatikáni misén elsodró nőt - jelentette szombaton az olasz média az olasz-svájci állampolgárságú nő, Susanna Maiolo szűkebb hazájából érkező információkra hivatkozva.

Svájci források szerint a 26 éves nő Frauenfeldbe, a svájvi Thurgau kanton központjába való. A Teleturi helyi tv-csatorna információi szerint Maiolo 2006 és 2008 között pszichiátriai problémákkal többször hónapokon át tartó klinikai kezelésre szorult a városban.

Maiolót csütörtökön őrizetbe vette a vatikáni csendőrség, majd a Vatikánhoz közeli Szentlélek klinikára szállították át, ahol pszichiátriai osztályon áll kezelés alatt. Orvosainak azt bizonygatta olasz sajtójelentések szerint, hogy "nem akart kárt okozni a Szentatyának".

A korlátokon átugorva a különben fegyvertelen Maiolo a pápához akart eljutni, de a biztonsági szolgálat elsodorta, s eközben rántotta földre XVI. Benedek pápát. A katolikus egyházfőt azonnal felsegítették, s - mivel láthatóan nem esett baja - azonnal folytatta a csütörtök éjszakai karácsonyi szertartást. Maiolo egy évvel ezelőtt már megpróbált a pápa közelébe férkőzni, de akkor idejében megakadályozták szándéka megvalósításában, s az esetnek nem lett különösebb következménye.

Az olasz-svájci nő ügyét a vatikáni igazságszolgáltatás szervei vizsgálják, a Szentszék törvényei szerint történik az eljárás. Az olasz hatóságokat csak vatikáni kérésre lehet bevonni az ügybe, az olasz-vatikáni konkordátum előírásai alapján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!