Mégis segíthették a nigériai támadót

2009.12.28. 13:49 Módosítva: 2009.12.28. 13:49

A holland katonai rendőrség olyan értesüléseknek jár utána, miszerint pénteken az amszterdami repülőtéren egy jól öltözött, ötven év körüli férfival látták együtt azt a nigériai fiatalembert, aki aztán megpróbálta felrobbantani a a Delta-Northwest légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó utasszállítóját.

Több utas szerint a "titokzatos, jól öltözött" férfi igyekezett közbenjárni, hogy a nigériait útlevél nélkül is vegyék fel a Detroitba tartó járat utasai közé.

A holland szervek egyelőre annyit tudtak kideríteni, hogy a Lagosból érkező, Umar Farouk Abdulmutallab nevű utas nem ment át regisztrált útlevélellenőrzésen az amszterdami repülőtéren. Ennek ellenére valószínűtlennek tartják, hogy egyetlen ponton sem kérték el az útlevelét, mielőtt felszállhatott az Amerikába tartó gépre.

A 23 éves fiatalember nigériai ismerősei szerint visszahúzódó természetű volt, vallási és erkölcsi kérdésekről igen, politikáról azonban nem szokott beszélgetni.

2009 elején hazájából Dubaiba utazott, hogy ott felsőfokú tanulmányokat folytasson. Két hónappal ezelőtt azonban Jemenbe távozott, állítólag azért, hogy csiszolja arab nyelvtudását, de nem sokkal ezután megszakította a kapcsolatot családjával.

A férfi feltételezett társait keresi a brit titkosszolgálat

Az MI5, a brit elhárítás hajtóvadászatot indított az Abdulmutallab esetleges nagy-britanniai bűntársai után, mivel felmerült a gyanú, hogy a nigériai férfi londoni tartózkodása idején tervelte ki a most megkísérelt merényletet, és "nem egyedül cselekedett".

A brit elhárítás szerint 25 brit állampolgárságú muszlim tervez hasonló merényleteket nyugati légitársaságok repülőgépei ellen, írta hétfői számában a The Sun.

A merénylőjelölteket állítólag ötös csoportokban képzik Jemenben, ahol a hatósági gyanú szerint Abdulmutallab is járt. Miután jövő év elején visszatérnek Nagy-Britanniába, várni fogják az al-Kaida internetes utasítását a merénylet végrehajtására, írja a brit bulvárlap.

Szerepelt a brit nyilvántartásban

Szerepelt a brit elhárítás figyelőlistáján a nigériai támadó neve, mondta hétfőn a brit belügyminiszter. A brit kormány jelenleg annak kiderítésén dolgozik, hogy milyen információcsere zajlott ebben az ügyben a brit és az amerikai hatóságok között a merényletkísérlet előtt, mondta Allen Johnson a BBC rádió egyik politikai magazinműsorában.

A gazdag bankárcsaládból származó nigériai férfi évekig az egyik legpatinásabb londoni egyetem, a University College of London (UCL) hallgatója volt. Az egyetem megerősítette, hogy 2005 szeptembere és 2008 júniusa között volt egy ilyen nevű diákja, aki vegyipari  gépészmérnöki diplomát szerzett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport