Obama elégedetlen a hírszerzéssel

2009.12.30. 00:08
A belbiztonsági rendszerben és a hírszerzési szerveknél elkövetett sorozatos emberi mulasztások vezettek oda, hogy a Delta-Northwest légitársaság utasszállító repülőgépét majdnem felrobbantotta egy merénylő karácsonykor - jelentette ki Barack Obama.

A Hawaii-szigeteken vakációzó amerikai elnök kedden másodszor szólalt meg a merényletkísérlet ügyében. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a biztonsági rendszer csődöt mondott, és emiatt egy nigériai férfi kis híján majd 300 ember életét oltotta ki.

"Tanulnunk kell ebből az esetből, és ki kell küszöbölnünk a biztonsági rendszerünkben jelentkező hiányosságokat" - mondta az elnök. Közölte, hogy a nyomozás első részeredményei várhatóan csütörtökön válnak ismertté. 
Az elnök azonban már most utalt arra: a merényletre készülő nigériai fiatalember apja már korábban az amerikai hatóságok tudomására hozta, hogy fiát szélsőséges tanok fertőzték meg, és aggodalmai szerint terrorcselekmény végrehajtására készül. Az értesülés eljutott egy amerikai hírszerző központba, de onnan nem továbbították az információt azoknak a hatóságoknak, amelyek a repülőgépes utazástól eltiltott személyek listáját állítják össze.  
A  23 éves férfi pénteken úgy szállt fel az amszterdami Schiphol repülőtéren egy Detroitba tartó gépre, hogy folyadék-, illetve portartály volt az öve alatt a testére erősítve. Ennek tartalma összevegyítve robbanó anyagot képez. Amikor a gép az amerikai nagyvároshoz közeledett, a merénylő megpróbálta működésbe hozni a robbanószerkezetet, de csak a ruházata gyulladt meg, és sikerült őt legyűrni.
Obama elnök hétfői beszédében azt hangsúlyozta: a washingtoni kormányzat addig nem nyugszik, amíg nem sikerül felelősségre vonni mindenkit, akinek köze volt a merénylettervhez. Kijelentette, a kormányzat "hatalmának minden elemét ki fogja használni", hogy felvegye a harcot a terroristákkal "Jemenben, Szomáliában vagy bárhol" másutt.  • Tippek
  • Hírek