Virág
0 °C
2 °C

Eddig kétszáz amerikai esett el Irakban

2003.06.29. 15:03
Az Egyesült Államok hadserege már több mint kétszáz katonáját vesztette el Irakban a háború kezdete óta. A hadsereg május elseje, azaz a jelentősebb hadműveletek lezárása után nyilvánosságra hozta a harcokban elesett 138 katona nevét, és azóta - hivatalosan még nem megerősített adatok szerint - legalább 63 katonát öltek meg Irakban. Ez még mindig sokkal kisebb az Egyesült Államok első Öbölháborúban elszenvedett, 382 fős veszteségénél.
Vasárnap egy katonai gépjárműoszlopot támadtak meg a bagdadi nemzetközi repülőtérre vezető úton. A robbantásos támadás következtében egy iraki civil meghalt, két amerikai katona pedig megsebesült, értesült az ABC News. A legutóbbi amerikai katonák ellen elkövetett támadás vasárnap kora reggel történt, amikor a gépjárműoszlop a sztrádán a repülőtér irányába tartott, számolt be az eseményről Todd Pruden katonai szóvivő. Elmondása szerint nem lehetett látni, hogy a robbanószert az autóra dobták, vagy az úton hevert. Letartóztatások nem voltak, a sebesülteket pedig kórházba szállították.

Egy másik támadás során - Bagdadtól ötven kilométerre nyugatra - vállról indítható rakétával támadtak az amerikai katonai rendészekre. A katonák nem szenvedtek sérülést, és tüzet nyitottak a támadókra, akiknek azonban sikerült elmenekülniük.

Javítják a rendszereket

Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója szintén vasárnap azt nyilatkozta, hogy előrelépések történtek az ország egészségügyi rendszerének, víz- és áramhálózatának helyreállításában. Szavai szerint országszerte 240 kórház működik, és az orvosi intézetek 95 százaléka fogad betegeket. Egy BBC-nek adott interjúban azt mondta, Bagdadban napi 18-20 órán keresztül biztosított az áramellátás.