Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Amerikai pilótanélküli repülőgépek bombáznak Pakisztánban

2010.01.01. 08:52 Módosítva: 2010-01-01 12:10:05
Rövid időn belül két támadást is végrehajtott az amerikai hadsereg Pakisztánban, legalább hatan meghaltak.

Egy amerikai pilótanélküli repülőgép (drón) két rakétát lőtt ki csütörtökön a pakisztáni Észak-Vazirisztán egyik törzsi területére, legkevesebb négy ember meghalt a támadásban - közölték helyi biztonsági szervek. A csapásmérés célpontja Mirámsáh városától 25 kilométerre keletre egy falusi lakóház volt. A rakéták becsapódásában további két személy megsebesült.

Az áldozatok között külföldiek is voltak, nemzetiségükről  azonban nem tettek említést. A "külföldiek" kifejezés a pakisztáni biztonsági erők szóhasználatában olyan személyt jelent, aki kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

Az afganisztáni határhoz közeli térségben az al-Kaidához és a tálibok mozgalmához tartozó fegyveresek búvóhelyei vannak.

Helyi idő szerint péntek reggel egy amerikai pilóta nélküli kémrepülőgépről kilőtt rakéta pedig legkevesebb két tálib harcos életét oltotta ki - jelentették helyi illetékesek.

Ennek a csapásmérésnek a célpontja is az a körzet volt, amely a csütörtökön végrehajtott támadásé, vagyis Mirámsáh városától 15 kilométerre keletre egy falu. A rakétalövedék egy gépkocsit talált el.

Egy másik pakisztáni hírszerzési forrás szerint az amerikai támadás Észak-Vazirisztánban három ember életét követelte.

Ezalatt NATO-nak szállító tartálykocsikat ért támadás

Pakisztán nyugati részén ismeretlen fegyveresek megrongáltak két tartálykocsit, amely az afganisztáni NATO-erőknek szállított üzemanyagot - jelentette pénteken egy helyi hírtévé. Rendőrségi források szerint az incidens péntek reggel történt Beludzsisztán tartomány székhelyének, Kvettának a külvárosában. A tartálykocsik a határon fekvő Csamanba tartottak, gyomrukban a Karacsi kikötővárosából szállított üzemanyaggal.

A TV DAWN News kereskedelmi hírtelevízió szerint az egyik járműre tüzet nyitottak, szétlőve a szélvédőjét, míg a másiknak felgyújtották a sofőrfülkéjét. A tartálykocsikban szállított üzemanyag nem gyulladt ki, és egyelőre áldozatokról sem érkezett jelentés.

A tálib lázadók ellen Afganisztánban harcoló, NATO és amerikai vezetésű erők utánpótlását mintegy 80 százalékban a tengeri kikötőkkel rendelkező szomszédos Pakisztánon keresztül juttatják célba. A két ázsiai országban egyaránt a kormány megdöntésére törekvő tálib lázadók ezért gyakran ütnek rajta az utánpótlást szállító konvojokon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?