Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Amerikai pilótanélküli repülőgépek bombáznak Pakisztánban

2010.01.01. 08:52 Módosítva: 2010-01-01 12:10:05
Rövid időn belül két támadást is végrehajtott az amerikai hadsereg Pakisztánban, legalább hatan meghaltak.

Egy amerikai pilótanélküli repülőgép (drón) két rakétát lőtt ki csütörtökön a pakisztáni Észak-Vazirisztán egyik törzsi területére, legkevesebb négy ember meghalt a támadásban - közölték helyi biztonsági szervek. A csapásmérés célpontja Mirámsáh városától 25 kilométerre keletre egy falusi lakóház volt. A rakéták becsapódásában további két személy megsebesült.

Az áldozatok között külföldiek is voltak, nemzetiségükről  azonban nem tettek említést. A "külföldiek" kifejezés a pakisztáni biztonsági erők szóhasználatában olyan személyt jelent, aki kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

Az afganisztáni határhoz közeli térségben az al-Kaidához és a tálibok mozgalmához tartozó fegyveresek búvóhelyei vannak.

Helyi idő szerint péntek reggel egy amerikai pilóta nélküli kémrepülőgépről kilőtt rakéta pedig legkevesebb két tálib harcos életét oltotta ki - jelentették helyi illetékesek.

Ennek a csapásmérésnek a célpontja is az a körzet volt, amely a csütörtökön végrehajtott támadásé, vagyis Mirámsáh városától 15 kilométerre keletre egy falu. A rakétalövedék egy gépkocsit talált el.

Egy másik pakisztáni hírszerzési forrás szerint az amerikai támadás Észak-Vazirisztánban három ember életét követelte.

Ezalatt NATO-nak szállító tartálykocsikat ért támadás

Pakisztán nyugati részén ismeretlen fegyveresek megrongáltak két tartálykocsit, amely az afganisztáni NATO-erőknek szállított üzemanyagot - jelentette pénteken egy helyi hírtévé. Rendőrségi források szerint az incidens péntek reggel történt Beludzsisztán tartomány székhelyének, Kvettának a külvárosában. A tartálykocsik a határon fekvő Csamanba tartottak, gyomrukban a Karacsi kikötővárosából szállított üzemanyaggal.

A TV DAWN News kereskedelmi hírtelevízió szerint az egyik járműre tüzet nyitottak, szétlőve a szélvédőjét, míg a másiknak felgyújtották a sofőrfülkéjét. A tartálykocsikban szállított üzemanyag nem gyulladt ki, és egyelőre áldozatokról sem érkezett jelentés.

A tálib lázadók ellen Afganisztánban harcoló, NATO és amerikai vezetésű erők utánpótlását mintegy 80 százalékban a tengeri kikötőkkel rendelkező szomszédos Pakisztánon keresztül juttatják célba. A két ázsiai országban egyaránt a kormány megdöntésére törekvő tálib lázadók ezért gyakran ütnek rajta az utánpótlást szállító konvojokon.