Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Az iráni ellenzék vezére kész meghalni a reformokért

2010.01.01. 14:42
Az iráni ellenzék vezetője, Mir Hoszein Muszavi pénteken kijelentette, hogy nem fél meghalni a reformok ügyéért. Ez az első alkalom, hogy a Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel szemben álló ellenzéki politikus nyilvánosan megszólalt a vasárnapi tüntetések óta, amikor legalább nyolc embert öltek meg a biztonsági erők, köztük Muszavi unokaöccsét.

Az iráni ellenzéki vezér, Muszavi a weboldalán közzétett üzenetében, az unokaöccse halálát nem említve kijelentette: "nem félek mártírrá válni, azokhoz hasonlóan, akik a választások után meghozták ezt az áldozatot".

A vitatott júniusi elnökválasztás után, amelyet a hivatalos eredmények szerint Mahmúd Ahmadinezsád nyert meg, tömegtüntetések sorát tartották Iránban, a kormány a rendfenntartó erők kemény bevetésével és letartóztatásokkal reagált. Vasárnap legalább nyolc tüntetőt öltek meg, köztük Muszavi unokaöccsét, Alit.

Pénteki üzenetében Muszavi felszólította a kormányt, a parlamentet valamint az igazságszolgáltatást, hogy vállalják a közvetlen felelősséget a kialakult helyzetért, mert amíg ezt nem teszik meg, nincsen esély a problémák megoldására. Az iráni ellenzék vezetője a politikai foglyok szabadon engedését, valamint a sajtószabadság és a gyülekezési jog tiszteltben tartását követelte, emellett felszólította a hatóságokat, hogy ne akadályozzák az internetszolgáltatást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?