Ágnes
2 °C
11 °C

Az iráni ellenzék vezére kész meghalni a reformokért

2010.01.01. 14:42
Az iráni ellenzék vezetője, Mir Hoszein Muszavi pénteken kijelentette, hogy nem fél meghalni a reformok ügyéért. Ez az első alkalom, hogy a Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel szemben álló ellenzéki politikus nyilvánosan megszólalt a vasárnapi tüntetések óta, amikor legalább nyolc embert öltek meg a biztonsági erők, köztük Muszavi unokaöccsét.

Az iráni ellenzéki vezér, Muszavi a weboldalán közzétett üzenetében, az unokaöccse halálát nem említve kijelentette: "nem félek mártírrá válni, azokhoz hasonlóan, akik a választások után meghozták ezt az áldozatot".

A vitatott júniusi elnökválasztás után, amelyet a hivatalos eredmények szerint Mahmúd Ahmadinezsád nyert meg, tömegtüntetések sorát tartották Iránban, a kormány a rendfenntartó erők kemény bevetésével és letartóztatásokkal reagált. Vasárnap legalább nyolc tüntetőt öltek meg, köztük Muszavi unokaöccsét, Alit.

Pénteki üzenetében Muszavi felszólította a kormányt, a parlamentet valamint az igazságszolgáltatást, hogy vállalják a közvetlen felelősséget a kialakult helyzetért, mert amíg ezt nem teszik meg, nincsen esély a problémák megoldására. Az iráni ellenzék vezetője a politikai foglyok szabadon engedését, valamint a sajtószabadság és a gyülekezési jog tiszteltben tartását követelte, emellett felszólította a hatóságokat, hogy ne akadályozzák az internetszolgáltatást.