Árpád
-2 °C
3 °C

Tilos a dohányzás a macedón éttermekben

2010.01.01. 16:58 Módosítva: 2010-01-01 16:58:38
Szigorú intézkedés lépett hatályba a dohányzás ellen január elsejétől Macedóniában. Péntektől tilos dohányozni olyan helyeken, ahol ételt szolgálnak fel, legyen az szabadtéri, vagy zárt hely.

Az intézkedés értelmében 2500 és 4500 euró közötti - átszámítva 675 ezer és 1,2 millió forint közötti - pénzbüntetésre ítélhetik annak a helynek a tulajdonosát, ahol megszegték a tilalmat.

Megbüntetik azt is, aki dohányzik a tiltott helyen. Az illető 150 és 300 euró, vagyis 40 és 80 ezer forint közötti pénzbüntetésre számíthat, amennyiben tetten érik.

Becslések szerint a balkáni ország kétmillió lakosának fele dohányzik. A tilalmat eredetileg 2008. decemberében akarták bevezetni, de aztán visszavonták, hogy legyen egy év felkészülési ideje az éttermek, vendéglők, bárok, kávéházak tulajdonosainak.

A vendéglátóhelyek tulajdonosai azonban kérték a kormánytól, hogy lazítson a szigorításon, mivel a tilalom visszavetheti az üzletmenetet, vagyis csökkenhet a vendégforgalom, ami miatt állásokat kell megszüntetni, és az állam adóbevétele is kevesebb lesz. Macedóniában csaknem 35 százalékos a munkanélküliség jelenleg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?