Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Vilmos herceg nem lesz árnyékkirály

2010.01.03. 07:55
Vilmos brit trónörökös nem lesz árnyékkirály, vagyis nem készül idő előtti uralkodói szerepre, és a következő években katonai pályafutására összpontosít - közölte vasárnapi londoni sajtóbeszámoló szerint az udvar.

A brit királyi ház amiatt szánta el magát e rendkívül ritka, szinte példátlan megnyilvánulásra, hogy az utóbbi hetekben, sajtótalálgatások formájában ismét felmerült a "generációs ugrás" hivatalosan már korábban is rendre cáfolt lehetősége a trónutódlásban.

II. Erzsébet királynő után elsőszülött fia, Károly walesi herceg - Vilmos édesapja - következne a brit uralkodók sorában. A Mail on Sunday azonban nemrégiben egy bizalmas pénzügyminisztériumi leirat birtokába jutott, amelyben nyíltan az állt, hogy "Ő Királyi Fensége Vilmos herceg a jövő évtől (2010-től) ideje jelentős részét várhatóan hivatalos programok teljesítésével tölti..., ehhez meg kell teremteni a szükséges anyagi hátteret".

A kiszivárogtatott dokumentum a bulvárlap múlt havi írása szerint újabb tápot ad azoknak a spekulációknak, hogy ha a 84. évében járó uralkodó meghal, a koronát az idén 62 esztendős Károly helyett Vilmos - vagyis a királynő unokája - örökölné.

william250

A The Sunday Telegraphnak - a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lapnak - azonban a Károly és Vilmos hivatalaként szolgáló St. James's-palota szóvivője kijelentette: Vilmos herceg "nem lesz árnyékkirály..., ez a lehetőség még megfontolás szintjén sem merült fel".

Az újságnak más magas rangú udvari források is megerősítették, hogy a herceg "nem akar helyzetbe kerülni, mielőtt annak elérkezne az ideje".

A királyi légierő kötelékében szolgáló Vilmos - aki éppen most szerezte meg helikopterpilóta-képesítését - nagymamája képviseletében néhány nap múlva Ausztráliába és Új-Zélandra látogat. Ez lesz az első alkalom arra, hogy a fiatal herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - az uralkodó nevében tesz hivatalos látogatást külföldön.

A The Sunday Telegraph udvari forrásai szerint azonban Vilmos elsősorban katonai karrierjére kíván összpontosítani az idén, és amint kiképzése befejeződik, megpróbálkozhat akár frontszolgálattal is Afganisztánban vagy egyéb konfliktusövezetekben.

Vilmosnak - aki majdani királyként a brit hadsereg főparancsnoka lesz - ez régi ambíciója, különösen azóta, hogy öccse, Harry herceg két éve megjárta az afganisztáni tűzvonalat, ahol éles bevetéseken vett részt. Ráadásul Vilmos nagybátyja, András yorki herceg - a királynő másodszülött fia - is dicsekedhet frontszolgálattal: ő a Falkland-szigetekért 1982-ben Argentínával megvívott háborúban vett részt harci helikopterpilótaként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?