Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Brit vevő várta az Arbeit macht frei-t

2010.01.03. 21:42 Módosítva: 2010-01-03 21:42:57
Egy gazdag brit náci szimpatizáns akarta megvenni az auschwitzi egykori haláltábor bejárata fölé erősített, nemrégiben ellopott - majd megkerült - német nyelvű feliratot. A Sunday Mirror szerint egy svédországi szélsőséges szervezet is közreműködött az akcióban, de a neonácik nemzetközi együttműködését megzavarta a váratlanul kemény rendőri fellépés.

A Sunday Mirror szerint az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) vasból készült hírhedt feliratot egy svédországi szélsőjobboldali szervezeten keresztül akarták eljuttatni a náci ereklyéket gyűjtő brit férfinak.

Az eladásból befolyó pénzből neonácik svédországi akcióit pénzelték volna.

A három darabban megtalált felirat
A három darabban megtalált felirat

A feliratot két hete lopták el. A lengyel rendőrség december 21-én bejelentette, hogy Észak-Lengyelországban egy erdőben megtalálták a három részre - szavaira - vágott feliratot. A testület egyúttal közölte, hogy az üggyel kapcsolatban őrizetbe vettek öt lengyel állampolgárt, akik - a rendőrség közlése szerint - pusztán nyereségvágyból követték el tettüket, nem tagjai semmilyen neonáci csoportnak.

A Sunday Mirror jól értesült alvilági forrásokból úgy tudja, hogy csupán "kishalak" akadtak horogra. "A gyűjtő trófeaként akarta" (magáénak tudni a feliratot), és mozgósította neonáci kapcsolatait a felirat megszerzéséért, amelyért kész volt nagy összeget fizetni - idézte a lap egy svédországi informátorát. A forrás szerint előkészületeket tettek arra, hogy az auschwitzi feliratot elrejtsék egy stockholmi pincében, amíg a brit férfi magával nem viszi. Amennyiben az ügyletet nyélbe ütötték volna, a bevételből svéd náci szimpatizánsokat pénzeltek volna, akik terrorista cselekményekkel tervezték megzavarni az idei választásokat a skandináv országban.

Az ügylet azonban kútba esett, a feliratot ellopó bűnözők ugyanis pánikba estek a lengyel rendőrség váratlan szigorú fellépése miatt, amelyre a felirat eltűnése miatti világméretű felháborodás sarkallta. A tolvajok sietve távoztak a lengyelországi Gdansk kikötőjéből, a felirat darabjait pedig egy közeli erdőben hagyták. A fémdarabokat végül egy svédországi közvetítőtől kapott "füles" alapján találták meg.

A Sunday Mirror emlékeztetett arra, hogy a rendőrség szerint az öt lengyel férfi után őrizetbe vehetik a bűnügy "európai értelmi szerzőjét is", miután az Interpolon keresztül összegyűjtik a szükséges bizonyítékokat.

A feliratot a németek utasítására lengyel foglyok készítették el, akiket az egyik első transzporttal szállítottak az auschwitzi koncentrációs táborba 1940-1941 fordulóján.

A nácik legkevesebb 1,3 millió embert deportáltak Auschwitzba, túlnyomórészt zsidókat egész Európából. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legkevesebb 1,1 millió volt. Az áldozatok között volt mintegy 960 ezer zsidó (köztük legalább 400 ezer magyar), 70-75 ezer lengyel, 21 ezer cigány, 15 ezer szovjet hadifogoly és 10-15 ezer más nemzetiségű fogoly.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?