Ágnes
-5 °C
2 °C

Vilmos herceg nem lesz árnyékkirály

2010.01.03. 07:52
Vilmos brit trónörökös nem lesz árnyékkirály, vagyis nem készül idő előtti uralkodói szerepre, és a következő években katonai pályafutására összpontosít - közölte vasárnapi londoni sajtóbeszámoló szerint az udvar.

A brit királyi ház amiatt szánta el magát e rendkívül ritka, szinte példátlan megnyilvánulásra, hogy az utóbbi hetekben, sajtótalálgatások formájában ismét felmerült a "generációs ugrás" hivatalosan már korábban is rendre cáfolt lehetősége a trónutódlásban.

II. Erzsébet királynő után elsőszülött fia, Károly walesi herceg - Vilmos édesapja - következne a brit uralkodók sorában. A Mail on Sunday azonban nemrégiben egy bizalmas pénzügyminisztériumi leirat birtokába jutott, amelyben nyíltan az állt, hogy "Ő Királyi Fensége Vilmos herceg a jövő évtől (2010-től) ideje jelentős részét várhatóan hivatalos programok teljesítésével tölti..., ehhez meg kell teremteni a szükséges anyagi hátteret".

A kiszivárogtatott dokumentum a bulvárlap múlt havi írása szerint újabb tápot ad azoknak a spekulációknak, hogy ha a 84. évében járó uralkodó meghal, a koronát az idén 62 esztendős Károly helyett Vilmos - vagyis a királynő unokája - örökölné.

A The Sunday Telegraphnak - a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lapnak - azonban a Károly és Vilmos hivatalaként szolgáló St. James's-palota szóvivője kijelentette: Vilmos herceg "nem lesz árnyékkirály..., ez a lehetőség még megfontolás szintjén sem merült fel".

Az újságnak más magas rangú udvari források is megerősítették, hogy a herceg "nem akar helyzetbe kerülni, mielőtt annak elérkezne az ideje".

A királyi légierő kötelékében szolgáló Vilmos - aki éppen most szerezte meg helikopterpilóta-képesítését - nagymamája képviseletében néhány nap múlva Ausztráliába és Új-Zélandra látogat. Ez lesz az első alkalom arra, hogy a fiatal herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - az uralkodó nevében tesz hivatalos látogatást külföldön.

A The Sunday Telegraph udvari forrásai szerint azonban Vilmos elsősorban katonai karrierjére kíván összpontosítani az idén, és amint kiképzése befejeződik, megpróbálkozhat akár frontszolgálattal is Afganisztánban vagy egyéb konfliktusövezetekben.

Vilmosnak - aki majdani királyként a brit hadsereg főparancsnoka lesz - ez régi ambíciója, különösen azóta, hogy öccse, Harry herceg két éve megjárta az afganisztáni tűzvonalat, ahol éles bevetéseken vett részt. Ráadásul Vilmos nagybátyja, András yorki herceg - a királynő másodszülött fia - is dicsekedhet frontszolgálattal: ő a Falkland-szigetekért 1982-ben Argentínával megvívott háborúban vett részt harci helikopterpilótaként.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!