Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Bekeményít az USA a reptereken

2010.01.04. 06:15 Módosítva: 2010.01.04. 07:46
Az Egyesült Államok megszigorítja a repülőgépen beutazók átvizsgálását; 14 országból, köztük a terrorizmust támogató államokból érkező minden utasra motozás és kézipoggyász-vizsgálat vár – jelentette be vasárnap este az amerikai Közlekedésbiztonsági Felügyelet (TSA).

A hétfőtől életbe lépő új szabályozás szerint az Egyesült Államokba érkező légiutasok körében gyakoribbak lesznek a véletlenszerű vizsgálatok.

Tizennégy olyan ország esetében, amelyekhez terrorista csoportok tevékenysége köthető, minden utast átvizsgálnak; ezek közé tartozik a Washington által a terrorizmust szponzoráló államnak tekintett Irán, Szudán, Szíria és Kuba. Ugyancsak ezen a listán van Nigéria, Jemen, Pakisztán, Afganisztán, Líbia és Szomália. A további államokat nem hozták nyilvánosságra, a The New York Times szerint köztük van Szaúd-Arábia is.

Többórás fennakadás egy elveszett utas miatt

Egy azonosítatlan férfi úgy jutott át a New Jersey-i Newark repülőtere C termináljának ellenőrzőkapuin, hogy nem világították át. Ezt utólag észrevették, de a férfit később sem találták meg.

Emiatt a terminálról visszarendeltek minden utast a kapuk előtti területre. Újbóli beléptetésük csak órák múltán kezdődött el. Ennek megfelelően hosszú ideig nem indítottak el egyetlen járatot sem a terminálról. Két-háromezer utas várakozott órákig. Erről a terminálról általában a Continental Airlines légitársaság indít gépeket. A közlekedésbiztonsági hatóság szerint az össze utas újbóli megvizsgálásával garantálni tudták, hogy a szóban forgó férfit is ellenőrizték.

Azok az utasok, akik ezekből az országokból vagy ezeken keresztül utaznak az Egyesült Államokba, teljes testi motozáson esnek át, és minden poggyászukat alaposan átvizsgálják, mielőtt repülőre ülhetnének. Ezenkívül az érintett országok állampolgárait a világ minden repülőterén át fogják vizsgálni felszállás előtt.

A TSA azután döntött a szigorításról – amelyről vasárnap értesítette az amerikai és a nemzetközi légitársaságokat –, hogy karácsonykor egy nigériai terrorista az alsónadrágjába rejtett robbanószerrel megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó amerikai repülőgépet.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium alá tartozó hatóság egy illetékese közölte, hogy a biztonság fokozása érdekében az utasoknak a jelenleginél sokkal nagyobb körét fogják átvilágítani. A CNN hírtelevízió felhívta a figyelmet, hogy az eddiginél is hosszabb repülőtéri ellenőrzésekre lehet számítani világszerte.

A jelenleg Hawaiin nyaraló Barack Obama demokrata párti elnököt a nigériai merénylő ügye miatt máris azzal támadja a republikánus ellenzék, hogy nem fordított kellő figyelmet a terrorizmus elleni küzdelemre. Dick Cheney volt alelnök szerint Obama eddig úgy tett, mintha az Egyesült Államok nem állna háborúban. Obama hétfőn tér vissza Washingtonba, ahol másnap tanácskozik a karácsonyi merényletkísérlet kapcsán nemzetbiztonsági szakértőivel a Fehér Házban.

Az Amerikai-Arab Diszkriminációellenes Bizottság nevű jogvédő csoport tiltakozott a repülőtéri átvilágítások szigorítása miatt. A csoport szerint az új biztonsági szabályok – például minden pakisztáni vagy szaúd-arábiai állampolgár átvizsgálása – veszélyesek, mert bizonyos országok minden állampolgárát megbélyegzik, tévesen arra utalnak, hogy a szóban forgó országok minden állampolgára feltételezhetően terrorista.